Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Elliot Aronson
Columbine után – Az iskolai erőszak szociálpszichológiája
2009-24. szám / Pavlovics Ágota

Nem jöhetnénk ki egymással?

„Szeretni kell egymást, vagy halni kell.” A kissé patetikus sor W. H. Auden költőtől származik, és stílszerűen a Columbine középiskolában 10 esztendeje lezajlott vérengzés

történetét feldolgozó kötetben olvasható. A rendkívül alapos tényfeltáró munka szerzője a 20. század 100 legfontosabb pszichológusa között számon tartott Elliot Aronson.

Elliot Aronson neve Magyarországon A társas lény első magyar ki­adá­sa óta, vagyis bő harminc éve nem ismeretlen. A világhírű amerikai professzor Columbine után – Az iskolai erőszak szo­ciál­pszi­cho­ló­giá­ja című könyvét az éppen egy évtizede lezajlott és addig a legtöbb áldozatott követelő iskolai vérengzés hatására írta (azóta sajnos új negatív rekordot állított fel 2007-ben egy dél-koreai származású diák, amikor 32 társával végzett).
1999. április 20-án a Colorado állambeli Columbine középiskola két tanulója, Eric Harris és Dylan Klebold lőfegyverekkel és rob­ba­nóesz­kö­zök­kel felszerelkezve 23 diákot súlyosan megsebesített, 1 tanár és 12 diák életét kioltotta, majd öngyilkosságot követett el. Az értelmetlen vérengzés sokkal nagyobb pusz­tí­tás­sal is járhatott volna, hiszen a fiúk videóra rögzített terveiből lehet tudni, hogy 95 rob­ba­nó­szer­ke­ze­tet helyeztek el, és a nap végére 250 diákkal, illetve tanárral akartak végezni.
Aronson könyvében a Columbine-ban történtekből kiindulva a világszerte egyre nagyobb gondot okozó iskolai agresszió társadalmi-lélektani hátterét boncolgatja. Ijesztő szembesülni a szikár ténnyel, hogy a két átlagon felüli képességekkel és kétszülős, normális családi háttérrel rendelkező diákkal mindössze annyi történt, hogy a körön kívül maradtak. Nem tartoztak a minden iskolában létező, hallgatólagosan elfogadott klikkek egyikébe sem, nem sportoltak, zenéltek, nem mutattak semmi kiemelkedőt, ezért magukra maradtak. A fiúk egyre rosszabbul élték meg a körön kívüli létezést, ráadásul gondjaikról egymáson kívül senkivel nem beszéltek, úgyhogy eltávolodtak társaiktól, majd egy idő után úgy vélték, egyetlen módja, hogy a körön belül élők tiszteletét kivívják, ha valamilyen nagy és véres tettet hajtanak végre. Miközben készültek tervük megvalósítására, folyamatosan biztatták egymást: „Dühöngj, dühöngj, nem lankadhat a harag”. Talán olykor elbizonytalanodtak, mi másért kellett volna erősíteniük egymásban az elszántságot? Hátborzongató képlet. Ha a tanárok kicsit jobban odafigyelnek rájuk, ha a szüleik megsejtenek valamit gyerekeik vergődéséből, ha a társaik kevésbé kíméletlenek velük, ha néhány lány érdeklődést mutat irántuk, ha a rendőrség nem legyint unottan az internetre is feltett kusza mondataikra… A felsorolt feltételezések lúdbőrössé teszik az olvasót. Hiszen itt egyáltalán nem csak Columbine-ról van szó. Az élet minden területén és helyzetében megnyilvánuló agresszió, kirekesztés, türelmetlenség gyökere ugyanaz: a kívül maradottság érzése, a másság el nem fogadása. Columbine példája azt is mutatja, milyen kevésen múlt, hogy átlagos tanulóból deviánssá, végül gyilkossá lett a körön kívül reked két diák.
hirdetés

Aronson könyve azért is fontos olvasmány, mert nem elégszik meg azzal, hogy pontosan feltárja az okokat, megoldásokat is javasol. Többek között bemutatja az általa kidolgozott kooperatív tanulási technikát, a mozaikmódszert, amelynek segítségével az állandó versengést és konfliktusokat felválthatja a befogadóbb iskolai légkör, nagyobb empátia alakítható ki a diákokban. A szerző úgy véli, az iskolában nincs helye az erőszaknak, ugyanakkor tudja, hogy sokan aggódnak, ha a napi versengés mértékét csökkentjük, olyan tapasztalatoktól is megfosztjuk a diákokat, amelyek nélkülözhetetlenek az életükben szüntelenül jelen lévő versenyben való helytálláshoz.
Aronson egy átlagos amerikai középiskolában történt tragikus eseményből kiindulva beszél az agresszió általános természetéről, okairól, kezelésének számos módjáról. Soha jobbkor nem kerülhetett volna kezünkbe a könyve.

Ab Ovo Kiadó
190 oldal, 2850 Ft
Kritika (5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor