Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Fókusz
Hanuka – a fény ünnepe
2009-25. szám

A hanuka, a fény ünnepe egy zsidó ünnep. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (i. e. 165.), a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik.

Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy napra elegendő kóser olajt találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség, de ekkor a hagyomány szerint csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére a hanuka első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg. A hanuka azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak (ilyen még például purim), abban egyedi, hogy egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében. A hanuka – amely talán a legismertebb ünnep a nem zsidók körében – „mozgó” ünnep, idén december 11-én este kezdődik, és nyolc napig tart.


Hanuka Fesztivál
A Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ december 12–17. között hagyományteremtő Hanuka Fesztivált szervez a Budapesti Zsidó Hitközség Goldmark termében (VII., Síp u. 12.). A fény ünnepén, a jeruzsálemi templom felszentelésének emlékét őrző hanuka napjain négy – gyertyagyújtással egybekötött – különleges koncertet kínálnak a szervezők.
December 12-én a Judrom Gipsy Klezmer Band és Klein Judit gondoskodik az ünnepi hangulatról. A Magyarország legkiválóbb roma és zsidó zenészeiből alakult együttes a cigány és zsidó zene fúziójából született dallamokat kelti életre. Klein Judit énekművész a jiddis, ladino és héber dallamok egyik legsokoldalúbb előadója, évek óta a Judrom állandó vendég szólistája.
December 14-én Trenderli címmel rendhagyó kamarazenei programmal lép fel Korcsolán Orsolya hegedűművész. Többek között Kreisler-, Sarasate- és Dvorák-művek hangzanak fel. Partnerei Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora és Neumark Zoltán zongoraművész.
December 15-én 20.00 órától Falusi Mariann Kollektív neurózis – Könyvzene című önálló estjét láthatják, amely Kati Marton, magyar származású amerikai újságírónő könyve nyomán született. Partnerei Szirtes Edina Mókus, Danis Lívia és Sárik Péter. Kilenc magyar élettörténetét mesélik el, akik kiemelkedően fontosak voltak a huszadik század történelmében, kultúrájában, művészetében. A produkció a közelmúltban a New York-i magyar évadon is nagy sikert aratott.
December 17-én Gerendás Péter Faludy György megzenésített verseit énekli el. A családias hangulatú koncerten ütőhangszereken Gerendás Dani, fuvolán Gerendás Hanna játszik.
Goldmark Terem
December 12–17.

hirdetés


Negyed6 Negyed7
„Mindenki csak beszél arról, hogy történelmi zsidó negyed, most mutassuk is meg mi az igazából!” – mondta Schönberger Ádám, a Marom Egyesület igazgatója. (A Marom egy nonprofit kulturális szervezet, mely fiatalok kezdeményezésére alakult a zsidó kultúra és hagyományok felfedezése, újraértelmezése és aktualizálása céljából. A gondolatot tett követte, és a Marom Egyesület koordinálásával fesztivált rendeznek december 11–19. között a régi zsidó negyedben, azaz Budapest 6. és 7. kerületében, az itt található szórakozóhelyek, kulturális intézmények, zsinagógák, éttermek részvételével. A 32 helyszín közösen és összehangoltan szervezi a nyolcnapos, nagyszabású, összművészeti rendezvényt, amely a kulturális töltetén és hozadékain kívül azért is nagy jelentőségű, mert egy városnegyedben ilyen jellegű összefogásra, összetartásra és összhangra eddig még nem volt példa. Koncertek, kiállítások, beszélgetések, színházi előadások, gyerek-, gasztroprogramok, performanszok és egyéb különlegességek várják a közönséget a negyedbe, ahol egyébként évek óta, egymástól függetlenül működnek a külföldiek által is kedvelt alternatív szórakozó és kulturális jellegű helyek és üzletek.
A helyek: Bálint Ház, Bar Ladino, Boulevard és Brezsnyev Galéria, Carmel étterem, Castro Bisztró, Dohány utca zsinagóga, Dupla, Ellátó, Fröhlich cukrászda, Hanna étterem, Humusz Bár, Kádár étkezde, Klauzál étterem, Klauzál13, Vince Könyvesbolt és Galéria, Kőleves, Kuplung, Lámpás, M étterem, Mozaik Teaház és Kávéház, Mumus, Orthodox zsinagóga, RS9 Színház, Rumbach utcai zsinagóga, Sasz Chevra (Lubavicsi), Sirály, Spinoza Ház, Szimpla, Szimpla Kert, Szóda, Take5, Tűzraktér, Zsidó Múzeum.
December 11-19.
www.negyed6negyed7.hu


A negyed – az ötlet
A tradicionális, régi zsidó negyed, amely amellett, hogy valaha és még ma is a magyarországi zsidóság szimbolikus tere, mára a többi európai nagyvárossal összehasonlításban is figyelemre méltó kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál. „Pest régi zsidónegyede a főváros egyik legrégebbi, legizgalmasabb és leghangulatosabb városrésze, egyben egyetlen tradicionális zsidó-kereskedő negyede, mely minden tekintetben különbözik Budapest más városrészeitől, de Európa nagyvárosainak zsidónegyedei között is sajátos, egyedülálló helyet foglal el. Pest belvárosán kívül egyedül itt található meg még nagyobb területen összefüggően is a XVIII. századi spontán városfejlődés során alakult organikus utcahálózat és a régi XIX. századi Pest klasszicista-romantikus, kisvárosias beépítése. A XIX. század közepe óta ez a negyed lett a tradicionális lakóhelye az európai nagyvárosok zsidó negyedei között az egyik legnagyobb zsidó közösségnek, mely adottság minden történelmi változás, tragédia és megfogyatkozás ellenére a mai napig is megmaradt.” – írja Perczel Anna építész, az Óvás Egyesület elnöke, a Védtelen örökség című könyv szerzője).

Hanuka-estek a Spinozában
A Dob utcai Spinoza decemberi programja is kínál hanuka-esteket. December 7-én Orosz-zsidó dallamvilág címmel Babel: Odesszai történetek-jének világa elevenedik fel. Az odesszai zsidó zenei világban a kalauz és tolmács Jávori Ferenc Fegya, a klezmer-király és Dunai Tamás lesz. December 9-én „Egy este a kandallónál…” címmel hanukai koncertet ad Korcsolán Orsolya hegedűművész, Zucker Immánuel kántor és Neumark Zoltán zongoraművész. December 13-án A színház kész kabaré címmel az Ephraim Kishon írásaiból készült kabaré látható, Székhelyi József és mások előadásában. December 14-én Popper Péter-est lesz, Haszid-legendák címmel. December 15-én Bächer Iván: Az én zsidó kabarém című estje kerül színre, többek között a szerző közreműködésével.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor