A címet kell egy kicsit magyarázni. A poncichter (a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból) gúnynevet azokra a soproni szőlősgazdákra ragasztották, akik babot ültettek a szőlősorok közé. A jelentés változott, pár száz éve a tősgyökeres soproni bortermelőket hívjuk így. Másrészt a fröccs… Mielőtt bárki felháborodna, hogy miért sajnálom le Taschner Kurt 2007-es Soproni Irsai Olivérjét holmi szódával higított lőre felemlegetésével, nézzen a cím alá, ahol öt csillagot, azaz a legmagasabb elismerést látja. Már egészen világos, halványzöldes árnyalatú színvilága utal frissességére. Parfümösen intenzív, mégis elegáns illatában reszelt citromhéj, szőlő, körte, savanyúcukorka érződik. A fajtára jellemző bodzásság diszkréten jelenik meg a háttérben. Zamatai igen üdék, finomak, savai élénkek, játékosak. Ez az egészen könnyű, karcsú testű, szénsavtartalma miatt kissé csípős tétel akár a fröccshöz hasonló célokra, jelesül egyszerű szomjoltásra is használható, ám lényegesen magasabb minőségben. Ezen kívül aperitifként, tárkonnyal-citrommal ízesített levesekhez, illetve nem túl édes, gyümölcsös desszertekhez ajánlható. Sopronban, a pincészetnél jutottam hozzá, de Budapesten is sokfelé megtalálható, 1200 Ft/palack körüli áron.
|