Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Nick Cave
Bunny Munro halála
2010-02. szám / WG

Figyelem! A most következő recenzió csúnya szavakat és kifejezéseket tartalmaz – és ez annyira talán nem is meglepő. A „civilben” rockzenész Nick Cave második regényében minden oldalra jut egy kis mocsokság.

Merthogy főszereplője, a kozmetikai cikkekkel házaló Bunny Munro, amellett, hogy alkoholista, még szexfüggő is, de annyira, hogy másra se bír gondolni, mint a baszásra meg a puncira, elsősorban is Avril Lavigne-éra és Kylie Minogue-éra. (A szerző elnézést is kér tőlük a regény utószavában.) Hősünk őket persze nem kaphatja meg, de mindenki mást igen. Aki csak az útjába kerül és nőnemű. És Bunny Munro nem hagy ki egy numerát sem. Ő nem az a fickó.
A Birthday Partyt, majd a Bad Seeds és a Grinderman zenekarokat igazgató Nick Cave a pályafutása során – talán amikor épp kevésnek érezte versszintű dalszövegeit az önkifejezésre – párszor tollat ragadott, és prózát írt. Első ízben 1989-ben. Az És meglátá a szamár az Úrnak angyalát sűrű szövésű, biblikus-gótikus, véres tragédia, amit egy mocsárba szépen lassan elsüllyedő fiú mesél el az olvasónak. Megrázó, nagyon pesszimista és illúziótlan regény. A következő műre elég sokáig, 2005-ig kellett várni, de Az ajánlat nem regény, hanem egy filmforgatókönyv volt, ráadásul egy westerné. Az emlékezetes mozit a zenész egyik filmes honfitársa és barátja, John Hillcoat rendezte, akinek Cave a tavaly megjelent, második regényének, a Bunny Munro halálának utószavában is köszönetet mond.
A Bunny Munrónak már a címe is elárulja, hogy a hősünknek a végére nem marad választása, menthetetlenül meghal és kész, a mű mégsem éjsötét, mint Cave munkásságának nagy része, beleértve az első regényét is. Igen, egy szörnyű világban járunk, ahol hiánycikk a megértés és a szeretet, az emberek ösztönből vagy egóból cselekszenek, az élet pedig alaposan megdolgoztat mindenkit, aki élni és boldogulni akar. Hősünk egy pincérnővel hetyeg épp, amikor magára hagyott és kiszipolyozott felesége felköti magát, Bunny pedig ott marad szembeteg kisfiával, aki majdnem annyira idegen a számára, mint a szomszédok. Pár napot töltenek csupán együtt, meglátogatják Bunny néhány ügyfelét, s közben próbálnak összesimulni, összeszokni, megismerni egymást. De mint azt már az elején tudjuk, a dolognak így is a halál a vége. Ennek ellenére nem uralkodik el a művön a korábbi regényre jellemző düh, depresszió és kilátástalanság. Eltelt húsz év, és ha csak a legutóbbi két Nick Cave-lemezt hallgatjuk meg, szembetűnik a zenész lelkének megváltozása. Továbbra sem kerget ugyan illúziókat, se írni, se énekelni nem fog eztán sem aranyos kiskutyusokról, de az biztos, hogy pozitív irányba fordult. Elkezdte szeretni és tisztelni az életet, hinni kezdett a reményben, a megtisztulásban, és abban, hogy lehet ez az egész életjáték jó is, még a legsúlyosabb körülmények között is, halál ide vagy oda.
hirdetés


Cartaphilus Kiadó
278 oldal, 3700 Ft
Kritika (4,5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor