Borértő körökben általános vélemény, hogy Magyarország éghajlata igazán a fehérboroknak kedvez. Egy száraz Tokaji vagy egy nagy testű Balaton-felvidéki tétel a világ legelismertebb birtokainak termésével is felveszi a versenyt. Különleges termőhelyeink egyike Csopak, melynek hírnevét Ranolder János veszprémi püspök alapozta meg borgazdaságával a 19. század derekán. Az ő nevét viseli a Jásdi Pincészet Ranolder 2006-os fehérbora, mely ráadásul visszatér a borvidéken korábban nagy becsben tartott fajtához, a furminthoz. Szépen ötvözi Csopak jelenét és múltját (és jövőjét?) ezzel, hiszen a házasítás másik felét az olasz rizling adja, a Balaton ma legelterjedtebb szőlője. A bort érlelő pince is különleges, Jásdiék Ranolder János birtokának egykori központját újították fel. Ilyen együttállásnál csak nagy bort szabad készíteni, és a Ranolder fehér nem is okoz csalódást. Nagy, krémes érzetű test, élénk, savak, ásványosság, elegáns, fahordós érlelés. Férfias, hosszú életű bor ez, mely az idő múlásával egyre szebbé válik. Tartalmasabb szárnyas ételekhez, szárnyas és malacsültekhez ajánlható. Az ára kissé borsos (5-6 ezer Ft/palack), de aki megteheti, annak érdemes áldoznia rá.
|