Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Kérdések és válaszok
Éjszaka után, hajnal előtt
2010-03. szám / Joó Judit

Egy kis ékszerdoboz a város szélén, ahol most egy magyarországi bemutatóra készülnek február 20-án. William Blinn: Hajnali mellúszás című darabjára Dóczy Péter színész invitál a Gózon Gyula Kamaraszínházba.
Három éve ismét szabadúszó.
D. P.: Pedig valójában most is vágyom egy olyan társulatra, melyben az összetartó erő az elkötelezettség, de mondhatnám azt is, kicsit hangzatosabban, hogy a művészi alázat, ami szerintem szükséges ahhoz, hogy egy társulat együtt, egyfelé tudjon gondolkodni és menni. Egyáltalán, az alázat és az empátia számomra nagyon fontos.

Milyenek a mostanában megformált szerepei? Milyen emberek?
D. P.: Esendők, mint bármelyikünk. A Hajnali mellúszás című vígjáték a mai, médiaközpontú világunk látható, és láthatatlan szereplőit, valamint az oda tiszta lélekkel bekerülő emberek, bődületes jel­lem­vál­to­zá­sait mutatja be. Egy sokak által csodált vagy irigyelt világ titkaiba kapunk betekintést. Igazi mai történet, arról, hogy mennyire derülhet ki az igazság, mi miért történik, kik tartják a kezükben a szálakat. Én egy ügyvéd-menedzsert alakítok a darabban, aki attól életképes ebben a világban, sőt, mi több sikeres, hogy hihetetlen jó érzékkel veszi észre a lehetőségeket, és használja ki azokat, úgy, hogy közben ő a háttérben maradva mozgat, manipulál embereket. A darab rendezője és fordítója Márton András, akivel rengeteg időt és energiát fektetünk abba, hogy a jellemek és a szövegek mögött lévő valós szándékokat pontosan megfejtsük. A Thália Színházban január végén mutattuk be Bánfalvy Ágnes rendezésében a Figaro házassága című darabot, melyben Basiliót, a grófné zenetanárát alakítom. Természetesen pálcát törhetünk álnok jelleme fölött, pedig ő sem más, mint egy ember, aki próbál valamit mindenáron elérni. Talán ilyen embereket is ismerünk…
hirdetés

És milyen Dóczy Péter?
D. P.: Hm… az én igazi önvallomásaim Pilinszky, Nagy László, József Attila, Szilágyi Domokos sorai mögött bújnak meg. Számomra a költészet a tér és az idő továbbgörgetése, de egyfajta missziónak is tekintem, hogy nagy költőink művei a magyar kultúra fémjelzői legyenek a világban.

Most megtörve a sort, szlovén költők antológiájából készült válogatása jelent meg Éjszaka virágai címmel CD-ROM formában.
D. P.: Véletlen találkozások, beszélgetések teremtették meg az alapját ennek a munkának, melynek egyértelmű üzenete, hogy azt mutassuk meg, ami összeköt minket, és ne azzal foglalkozzunk, ami szétválaszt. Február elején a Szlovén Nagykövetség épületében mutattuk be a válogatást. Márciusban újabb budapesti helyszíneken visszük a közönség elé a szlovén szakrális líra ezen gyöngyszemeit.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor