Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Együttműködésekkel többet képes mutatni a fesztivál
2010-05. szám / Szepesi Krisztina

A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál az elvonások ellenére is színes arcát mutatja. Zimányi Zsófia, a fesztivál igazgatója szerint mindez az együttműködés miatt lehetséges.

Rengeteg külföldi program lesz, pedig jelentős összeget vontak el a BTF költségvetéséből.
Z. Zs.: A nyomtatott programban szereplő produkciókat természetesen megtartjuk, de az igazság az, hogy körülbelül nyolc programról le kellett mondanunk a szűkítések miatt. Az, hogy viszonylag gazdagnak tűnik a kínálat, annak köszönhető, amit én évek óta mondok és gondolok, hogy nagyon sok együttműködés van az előadásokban, vagyis tulajdonképpen megsokszorozódik az a pénz, amit fel­hasz­nál­ha­tunk. A dán vendégjátékok például önmagában iszonyatosan nagy összegbe kerülnének akkor, ha nem lenne együttműködés a Dán Kulturális Minisztériummal és a Dán Kulturális Intézettel ebben az ügyben. De ide sorolhatnám azokat a magyar színházi produkciókat is példaként, ahol mi csak egy részét fizetjük a költségeknek, amitől akár azt is mondhatnám, hogy megháromszorozódik a felhasználható összeg. Sokkal rosszabb helyzetben lennénk, ha az a nem kevés pénz, amit elvontak tőlünk, „egyedül” érintene minket. Az együttműködésekkel sokkal többet képes mutatni a fesztivál, mint amennyi pénz van benne.

Hogyan került képbe Dánia, mint vendég?
Z. Zs.: Mindig a vendég részéről merül fel az igény, hogy meg szeretne mutatkozni Magyarországon. Három évvel ezelőtt, amikor jelentkezett Dánia, e fesztivált tartotta jó alkalomnak arra, hogy megfelelő píár-környezetben mutassa meg magát. Mivel a Dán Királyi Balett Európa legrégebbi balettegyüttese, remélhetőleg nagy sikert arat majd. Az pedig különösen érdekessé teszi a szereplésüket, hogy nem csak klasszikus, de modern programmal is érkeznek, vagyis megnézhetjük, hogy a nagy múlt milyen jelennel párosul. De a kiállításaik, a zenei anyagaik és a Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában szereplő Hotel Pro Forma Operation : Orfeo című vendégjátéka is érdekesnek ígérkezik. Egy méretében még nálunk is kisebb, de kulturális felkészültségében legalább ugyanolyan színvonalú ország produkcióit ismerhetjük meg.

Több magyar előadást mutatnak be a fesztiválon, ebből hármat a Thália Színházzal együttműködésben.
Z. Zs.: Sok vád érte a fesztivált az elmúlt években azért, hogy amiket bemutattunk, azok egy-két előadás után meghaltak. Most azonban próbálunk olyan produkciókat létrehozni, melyek képesek életben maradni. Erre jó példa az Budapesti Őszi Fesztiválról a Lorenzaccio című előadás, ami még mindig megy a Thália egyik stúdiójában. Nagyon remélem, hogy mind a három, a Tháliában bemutatandó előadás ugyanígy életben tud maradni a fesztivál után, és akár még évekig tudjuk játszani a Bernardo Bertolucci filmje és Gilbert Adair forgatókönyve alapján készülő Álmodozókat, Victor Hugótól A királyasszony lovagját és a Dumas művéből átdolgozott Kaméliást. Így a bírálók is megnyugodhatnak, akik arra hivatkoztak, hogy a fesztiválprodukciók nagyon drágák, de csak 1-2 alkalommal mennek.
hirdetés


Minden évben egyre nagyobb teret kapnak a prózai színházi előadások.
Z. Zs.: Valóban több van most, mint szokott. Ez részben a Thália adta lehetőségek miatt van, másrészt a fesztivál picit változtatott a korábbi hozzáállásán, miszerint leginkább a zenével és tánccal foglalkozott. Az elmúlt évben elkezdtünk nyitni a színház felé is.

Milyen produkciót vár különösen a fesztiválon?
Z. Zs.: Amikor előkészítjük a programokat, mindig van kedvenc, de leginkább azt várom nagyon, hogy tetszeni fog-e a közönségnek az, amit kigondoltunk. Február első feléig a jegyek 73 százalékát már eladtuk, ami nagyon biztató arány.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor