Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok: Aszúpótló
2010-06. szám / Geönczeöl Attila

Van két olyan tokaji bor, amellyel igencsak ritkán találkozunk a polcokon. Mindkettő „melléktermék”, ám nem szabad leírni őket, hiszen a „főtermék” maga a „borok királya”, az aszú. Egy királynak pedig akár a törvényen kívül született csemetéje is képes trónviszályt kirobbantani.

Ami a tokaji máslásról és fordításról is elmondható, bár azért egy 5-6 puttonyos aszúnak sosem lesznek igazi vetélytársai. A máslás az aszúk seprőjével (azaz üledékével), a fordítás pedig a már egyszer kipréselt aszúszemekkel van összefüggésben. Ezekre az igen értékes „melléktermékekre” száraz tokaji bort öntenek, amely átveszi az értékes ízeket, zamatokat, kioldja a maradék cukortartalmat. A végeredmény egy 3-4 puttonyos aszú beltartalmi értékeivel vetekedő borkülönlegesség. Máslást mostanában nemigen találni a polcokon, fordítással viszont itt-ott találkozhatunk. A Sajgó Pincészet 2001-es Tokaji Fordítása jellegzetes példája ennek a bortípusnak. Érlelt, borostyánba hajló szín, mézes, mazsolás, aszalt gyümölcsös és a fordításoknál megszokott, kellemesen törkölyös illat, nagyon szép sav-cukor arány, összetett zamatok jellemzik. Aszalt gyümölcsökkel készült szárnyashoz vagy akár libamájhoz is kipróbálható, de nem túl édes desszertek és kéksajtok kísérőjeként is megállja a helyét.

Ár: 3000 Ft/palack körül
Kritika (4)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor