Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok: Aranyérmes Egri Chardonnay Battonage 2007
2010-07. szám

Az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosa, Kovács Nimród évek óta tántoríthatatlanul hitt abban, hogy a borászatnál idővel olyan borok születhetnek, amelyekre nem csupán itthon, de nagyvilágban is felfigyelnek.
Az útkeresés alatt több alkalommal komoly szervezeti, technológiai, személyi, szemléleti és profilváltást hajtott végre a borászatnál. A céltudatos építkezés már eddig is hozott szép eredményeket, hiszen az elmúlt évben a Chardonnay Battonage 2007, amely a Pannon Bormustra csúcsbora is lett, és a pincészet zászlósbora, az NJK 2006 Prestige Reserve díjat nyert.
A Chardonnay Battonage 2007 folytatta sikersorozatát a Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen, amely a világ legnagyobb chardonnay fajtaversenye, ahol – egyedül a benevezett magyar borok közül – aranyérmet nyert. Az idén tizenhetedik alkalommal megrendezett versenyen a 300 tagú nemzetközi zsűri a négy nap alatt 887 bort kóstolt meg a Burgundiában található Chateau des Ravatys falai között. A közel 900 mintás mezőnyben aranyérmet nyerni komoly teljesítmény és visszaigazolása annak, amire a borászat jövőjét alapozza Kovács Nimród. A siker sikert generál és a Chardonnay Battonage 2007, amely klasszikus burgundi technológiájával készült egy kimagaslóan jó évjárat terméséből, az aranyérem elnyerése után pár nappal az egyik sztárbora lett a Corinthia Grand Hotelben szervezett VinCe 2010 boreseménynek.
A bor sajátos ásványosságát válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte- és almaillata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló, enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi az egri borvidék adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. Kiváló társ szárnyas és könnyű sertés ételekhez, valamint tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.
hirdetés

A kétnapos rendezvényen, ahol a magyar borászok legjava személyesen kóstoltatta a borait a közönségnek, a világ legelismertebb – Master of Wine – borszakértői tartottak előadásokat, konzultációkat. Többek között Jancis Robinson, Európa legbefolyásosabb borértője, akinek rovata van a Financial Timesban, és akit a legjobb boros újságírónak választottak meg a Wine Business International magazin szavazásán. A „bor Madonnájának” nevezett szakember egy külön program keretében személyesen találkozott Kovács Nimróddal, ahol a világverseny aranyérmes borán kívül megkóstolta a pincészet zászlósborát, az NJK 2006-ot is, amely Cabernet franc, Merlot és Kékfrankos házasítása, és új francia, valamint magyar barik hordókban érlelnek, több mint két és fél évig. Jancis Robinson részletes elemzésére még várni kell, de az első benyomásai nagyon elismerőek voltak. Kovács Nimród meggyőződése, hogy Egernek, amely a magyar Burgundia, olyan természeti értékei vannak a borkészítéshez, amelyeket a világnak is meg kell ismernie. A saját borai közül ezek közé sorolja még a Pinot Noir 2007-et, a Syrah 2007-et, a Rhapsody 2006-et, amelyek mind a szakma, mind a hazai fogyasztók érdeklődését már felkeltették. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a küzdőtéren egyre több a játékos, és csak az fog talpon maradni, aki hosszú távra képes tervezni és boraival sohasem okoz csalódást a fogyasztónak.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor