Őszintén megvallva előítéletekkel telve fogtam meg a poharat, melybe a St. Andrea Pincészet 2006-os évjáratú Egri Rosé borát töltötték. Ennek a tölgyfahordóban érlelt tételnek egy korábbi évjáratát ugyanis kifejezetten diszharmonikusnak, az újfás hatásokat az akkori karcsúbb, gyümölcsös roséhoz nem illőnek találtam. Elkönyveltem egyfajta perverz kísérletként, és nagy ívben kerültem a bort. Minap az 1894 Borvendéglőben azonban nem tudtam elhárítani az invitálást. Meglepetésemre egészen mást kaptam, mint amit vártam… Mélyebb, szinte silleres színe, olajos mozgása már ismerkedéskor jelzi, hogy ne számítsunk könnyed kalandra. Vaníliás-meggyes, rövid lélegzetvétel után ribiszkelekvárt is idéző illata tetszetős palackbukéval társul. A címke szerint magas, 14 százalékos alkoholtartalma belesimul a tartalmas, pikáns zamatokban gazdag testbe, amelyhez szép savai adják a gerincet. Az ételválasztás viszonylag egyszerű, hiszen számos fogáshoz társítható. A Borvendéglő étlapján grillezett juhtúrós puliszka mellé ajánlják zöldségágyon, paradicsomos hagymaraguval, ennél azonban tartalmasabb fogást, például fácánt, kacsát, hortobágyi palacsintát is el lehet hozzá képzelni. Ára 3700 Ft/palack, de pohárba kimérve is meg lehet kóstolni, decijét 680 forintért.
|