Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4,5)
Brooklyn mélyén
2010-08. szám / Schwetz Ferenc

Zsarunak lenni azért nem mindig jó. Léteznek persze a zseniális nyomozók, mint Columbo, Poirot vagy Derrick, akiknek a bűnügy megfejtése inkább szellemi kihívás. Aztán ott vannak az egészet többnyire lazán felfogó rendőrök,
mint Eddie Murphy a Beverly Hills-i zsaruban, Mel Gibson és Danny Glover a Halálos fegyverekben, vagy mondjuk Will Smith és Martin Lawrence a Bad Boys filmekben. Ne feledkezzünk meg persze az akcióhősökről sem, akik sokszor vannak rosszkor rossz helyen, viszont nem félnek használni sem fegyverüket, sem fizikai erejüket (Bruce Willistől Stallonéig sorolhatnánk a neveket).
Ha azonban adni akarunk a realizmusnak, akkor inkább az elvált, anyagi gondokkal küszködő, emiatt korrupcióra is hajlamos és/vagy alkoholista figurákat kell egyenruhába bújtatnunk. Mert nem egy csa­lád­ba­rát szakma ez, lássuk be. Antoine Fuqua, a Kiképzés rendezője pedig tudja ezt, így ne számítson senki két akció közti poén­pe­tár­dák­ra, jó hangulatú kocsmázgatásokra és a rosszfiúkat lazán sittre vágó faszagyerekekre. Kapunk helyette súlyos morális és mentális prob­lé­mák­kal küzdő zsarukat, akikről az utolsó pillanatokig nem tudjuk, hogy megélik-e a stáblistát. Fuqua remekül felvázolja azokat a helyzeteket, amelyek sarokba szoríthatnak és kétségbeesett lépések meghozatalára kényszeríthetnek egy rendőrt. Van itt beépített ügynök (Don Cheadle), akinek választania kell kollégái és a bűnözők között, de a döntés nagyon nem egyértelmű. Nagycsaládos nyomozó (Ethan Hawke), akinek nagyobb lakásra kéne a pénz, hogy ikrekkel terhes felesége és már meglévő gyerekei számára megfelelő, biztonságos körülményeket tudjon biztosítani, és ne feledkezzünk meg a kiégett, piás, kurvázó veteránról (Richard Gere) sem, akinek már csak néhány nap van hátra a nyugdíjig. Mindez Brooklynban, kábítószer-kereskedőkkel, stricikkel, gyilkosokkal körülvéve. Rob­ba­nás­veszélyes hely, időzített bombaként járkáló karakterekkel.
A Brooklyn mélyén Michael Mann filmjeinek hangulatát ötvözi a Traffic több szálon futó történetvezetésével. Fuqua pedig nagyon elegánsan fűzi össze a különböző szálakat, hogy hőseit a pokolra küldhesse. Kemény film, kemény, de lelkileg összetört férfiakról, akik hiába keresik a megváltást. Esélyük sincs rá.

Brooklyn mélyén
(Brooklyn′s Finest)
hirdetés

Amerikai, feliratos film
Rendező: Antoine Fuqua
Főszereplők: Richard Gere, Ethan Hawke, Don Cheadle, Wesley Snipes
140 perc
Forgalmazó: Palace Pictures
Bemutató: április 22.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor