Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok: Hegybíró bora
2010-09. szám / Geönczeöl Attila

Az egri hegybírók örökös joga, hogy saját szőlőjükből minden évben készíthetnek 6500 palack Bikavért, amelyet „Egri Hegybíró Bora” megnevezéssel hozhatnak forgalomba.
Dr. Dula Bence tíz éven át volt Eger hegybírája (1995-2005), így a 2002-es évjáratban kihasználhatta ezt a lehetőséget. Ő újította fel e régi hagyományt először a hegyközségi rendszer újraszervezése óta, utóda egyelőre még nem követte a példát. Dula Bence megadja borainak az időt a fejlődésre, vörösborai általában 4-5 éves érlelés után kerülnek forgalomba. Ez a négy szőlőfajta borából házasított bikavér is négy évet töltött tölgyfahordóban, majd még egy évet palackban. A hosszú érlelés ellenére megőrizte gyü­möl­csös­ségét, az idősebb egri borokra jellemző áfonyás-szedres hangulat mellett szép palackbuké és egy csepp, régi bőrökre emlékeztető, tetszetős aroma érződik benne. Tüzesség, szép savszerkezet, jelentős tes­tes­ség jellemzi. Az ilyen formátumú borokat már nem önmagukban, inkább egy jól megválasztott fogás mellé érdemes fogyasztani. Különleges vadételek, egyéb vörös húsok, érlelt sajtok jöhetnek leginkább szóba.

Ár: 2500–3500 Ft
Kritika (4,5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor