Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Trenka Csaba Gábor / Adam LeBor
Egyenlítői Magyar Afrika / Budapest Protokoll
2010-11. szám / WG

Ami a két regényt összeköti – a kiadójukon kívül –, hogy mindkettő Magyarországon játszódik, de nem az általunk ismert körülmények között, hanem egy-egy elképzelt, alternatív Magyar­országon.
Trenka Csaba Gábor regénye először a rendszerváltás idején jelent meg, 1991-ben, és a vízió egy olyan világban játszódik, amelyikben Ma­gyar­ország győztesként jött ki a második világháborúból, és ter­mé­sze­te­sen a náci Németország oldalán. Hazánk cserébe, az 1947-es békekötést követően, afrikai gyarmatokkal és óceánparttal lesz gaz­da­gabb. Ebben a világban játszódik a regény, ami – bár a csábítás nagy lehetett – nem kaland-, hanem élettörténet, az 1960-as születésű Lajtai Gábor első harminc esztendejének históriája. Születéstől az újjá­születésig. Az Egyenlítői Magyar Afrikában világra jövő Lajtai ba­rá­tok­ra és szerelmekre tesz szert, csalódik és lelkesedik, egyszóval tapasztal, és ennek során rájön arra, amire szinte mindenki, szülessen bár valóságos vagy alternatív világban: az élet sokkal nehezebb, ki­szá­mít­ha­tat­lanabb és kijózanítóbb, mint azt elsőre gondolnánk. A régi (kommunista) rendszerre jócskán visszakacsintó és a rendszerváltás kori kaotikus állapotokra is reflektáló mű a szabadság kérdését boncolgatja, jórészt lírai hangnemben, hőse is azt keresi, és reméli megtalálni a regény végén a semleges Afganisztán fővárosában, Kabulban.

Míg a valóságban a jobboldal folyton azzal vádolja a baloldalt, hogy kiárusítja az országot, addig az összeesküvés-elméletes Budapest Protokollban mindez fordítva történik. A regény szerzője egy pár éve Magyarországon élő újságíró, aki több neves külföldi lapot (pl. The Times, The Economist) tudósít a nálunk (és a környékünkön) történtekről. Az ekképpen szerzett tapasztalatai vezették regénye megírására. Az ő alternatív Magyarországa csak kicsikét tér el a mostanitól, egészen pontosan annyiban, hogy a szélsőjobb erősebb, befolyásosabb és tekintélyesebb, mint a valóságban, vagyis a Budapest Protokoll oldalain egy lassan, de biztosan újrafasizálódó Magyarország (és Európa) képe bontakozik ki előttünk. Az alaphelyzet és a kezdés ígéretes, ám LeBor semmit sem vált be az ígéretekből, regénye egész egyszerűen kudarc. A stílusa szürke, a figurái sematikusak (a nevek általában borzasztóan kimódoltak), a fordulatok ki­szá­mít­hatók, a megoldás vérszegény (sőt, a magyar miniszterelnök halála egyenesen nevetséges), a sztori összességében fájóan naiv és túlzottan iskolás. Ott, ahol Magyarország csak egy kis pont a térképen, egy ismeretlen és egzotikus, posztkommunista vidék, talán bejöhet a regény. De tartok tőle, hogy még ott se fog, mert ahhoz nem eléggé érdekes és fantáziadús a Budapest Protokoll.

Egyenlítői Magyar Afrika
Agave Kiadó
248 oldal, 2780 Ft
Kritika (3,5)

Budapest Protokoll
Agave Kiadó
334 oldal, 2980 Ft
Kritika (2)
hirdetés















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor