Mindennap nem szokás 3-4 ezer forintos borokat inni. Sőt, inkább az fordul elő ritkábban – legalábbis egy átlagos magyar családban –, ha ilyen nedű kerül az asztalra. Ezért gyakran merül fel a hétköznapi kérdés, hogy 1000 forint alatt mit is érdemes megvenni, mi jelenti a legkisebb kockázatot vásárláskor? Ez egy nagyon nehéz árkategória, főleg, ha vörösborról van szó. Mennyet és poklot is meg lehet járni, akkora különbségek vannak minőségben a különböző pincészetek termékei közt. Mivel fehér borok esetén előszeretettel szoktam a Szőlőskert Zrt. jó ár-érték arányú borait ajánlani, gondoltam, leveszem egy hipermarket (fóti Cora) polcáról a Mátra Hill Cabernet Sauvignon 2006 borát, a jól hangzó 890 forintért. A mátrai borvidék mindig is híres volt borainak illatosságáról. Ez a sztereotípia ennél a tételnél is használható, hiszen az őrölt piros paprika, a füstölt sonka, a fekete ribiszke aromái szépen megadják az alaphangot. Azonban egy vörösborban még a mai illatmániás világban sem ez a lényeg. Sokkal inkább a testesség és a bársonyos csersavak, amik viszont hiányoznak. Teste vékony, csersavai szegényesek és nyersek, savai túl hangsúlyosak. Azt a bizonyos legendás „magyar narancsot” juttatja eszembe… A szokásosnál jobban lehűtve, önmagában vagy egy jó erősen fűszerezett pörkölthöz azért el lehet kortyolgatni.
|