Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (4)
Circolombia – Fővárosi Nagycirkusz
2010-16. szám / Bóta Gábor

A Circolombia című műsor fiataljai olyan elánnal és örömmel robbannak be a Fővárosi Nagycirkusz porondjára, hogy egyszerre jókedvre derítenek mindenkit.
Alulról jöttek, nincstelenként kezdtek tanulni, tán ezért is annyira fontos számukra, amit csinálnak. Lerí róluk, hogy imádnak szerepelni. Örömjátékosok, foglalkozásuk szenvedélybetegei. Olyanok, mint a vásott kölykök, akik a szüleik díványán ugrálva mámorral felejtkeznek bele a pajkos játékba. Közben nehezeket ugranak. Van hármas, sőt, négyes szaltó is. Egyáltalán, a szaltónak minden variációja. Hintáról, tra­péz­ról, ugródeszkáról egyaránt elrugaszkodnak, mintha jazz-ze­né­szek improvizálnának különböző témákra. Nem a szokásos cirkuszi zenére ügyeskednek, a rap, a reggae dominál, ami jól megfelel a vad, szilaj tempónak és az utcai hangulatnak. A fiúk ugyanis nem a porond rettenthetetlen hőseiként lépnek fel. Általában nem is csicsásan flitteres a ruhájuk, zömében farmerban, pólóban mutatkoznak, mintha utcán, csak saját kedvükre szórakoztatnák egymást, mind följebb srófolva a hangulatot. Jó kedéllyel versenyeznek, hogy melyikük tud többet, ki eszel ki újabb és újabb kunsztokat. Ugróköteleken is viháncolnak, ez nem kidolgozott attrakció, csak bejön valamennyi artista, próbálgatja a képessé­geit, egész kis tömegjelenet alakul ki, vannak szép ugrások, de vannak ökörködések, például élvezettel teli egymásra huppanások. Közben egy férfi fémhordóban, mintha kukában élő hajléktalan lenne, erőteljesen, időnként már-már megrendí­tően énekel kiszolgáltatottságról, háborúról, békevágyról.
Ezek a Kolumbiából érkezett művészek azért annyira hitelesek és kirobbanóak, mert sokan közülük tényleg az utcáról jöttek. Vagy éppen nevelőintézetből, árvaságból. Netán börtönből. Évekig ingyenes cirkuszi képzésben vettek részt, hogy kitörjenek a reménytelenségből. (A zseniális New York-i Utcaszínház szerveződött így annak idején.) Az árnyékból, a sötétből kerültek a fénybe, ezért annyi bennük az akarat, az elszántság, hogy bizonyítsanak. Nem hagyományos cirkuszt csinálnak, hanem modernt, színházi elemekkel, kis jelenetekkel. Egyetlen lány jött velük. Csinos, tüzes és vérforraló.
hirdetés

Beékelődik közéjük két máshonnan hívott, vendég állatszám. Egy hatalmas meg egy kisebb fóka ingerli tapsra a publikumot. Szép termetű, ezer színben pompázó papagájok pedig méretükhöz igazított bicajon, rolleren parádéznak. Két magyar bohóc is be-betoppan a manézsba. De mindez inkább a nálunk szokatlan, remek és egységes műsor populárissá tétele, amely Felicity Simpson vezetésével, Kristóf Krisztián bátor invitálására érkezett hozzánk.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor