Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat

Megszállott bábkészítők
2011-01. szám / Bóta Gábor

A Budapest Bábszínház műhelyeiben járva egytől egyig olyan emberekkel találkozhatunk, akik szerelmesek a szakmájukba. Régiek és újak egyaránt megszállott bábkészítők.
Koryürek Vera emberemlékezet óta a bábkészítő-műhelyben dolgozik, hosszú ideje a vezetője. Szívesen mesél. Éppen a Brémai muzsikusok figurái készülnek. Naná, hogy lesz például kutya, szamár, kakas. Az asztalon éppen egy félig kész macska hever. A színészek először csak próbabábukkal, a figura vázával kezdenek dolgozni, aztán fokozatosan készülnek a bábok. A bábkészítők gyűjtögető életmódot folytatnak, eltesznek mindent, tollat, boát, selymet, csipkét, műanyag edényt, és különböző fiókokban tárolják, hátha szükség lesz rájuk. Nem árt, ha valaki varrni tanult, de egykori angoltanárnő is belejött a munkába. Nem bírt egyszerre huszonöt gyerekkel, és profilt váltott. Amihez persze jócskán kell kreativitás, kézügyesség, képzőművészeti ismeret, és még az irodalom szeretete sem árt, mert az itt dolgozók, vagyis Kmetty Olívia és Gulyásné Dóczi Lívia a darabot is el szokták olvasni.
Híre van már ennek a műhelynek. Ami itt készül, ahogy például a Misi mókus, a Petruska, A fából faragott királyfi bábjai, harminc-negyven évig is használható. Persze rendszeresen sürgetik őket, sok minden kellene azon nyomban vagy tegnapra, de ők tudják, hogy a jó munkához valóban idő kell. Amennyiben hamar lekerül a produkció a repertoárról, az nem a műhely dolgozói, a bábok gyors elkopása miatt van. Ha pedig elsősegélyre szorulnak a figurák, hozzák őket a színészek reparálásra, tisztításra, netán szétszereléssel is járó mosásra. Azokhoz a bábokhoz, amelyeket kézre húznak, kesztyűt használnak, hogy kevésbé piszkolódjanak, és kettős szereposztás esetén se kelljen két figurát készíteni, hacsak nem tér el nagyon egymástól a színészek kézmérete.
Külső munkákat is vállalnak, egyik legizgalmasabb ilyen a közelmúltból az Avenue Q különös alakjainak elkészítése a Centrál Színház számára volt. Ez azért volt szinte kalandszámba menő feladat, mert Muppet Show-ra hasonlító technikájú bábokat nálunk nem nagyon használnak. De terveket nem kaptak hozzájuk, ezért videót nézve kellett megfejteni a működésüket és az eredetinek megfelelő figurákat készíteni.
Egy helyiséggel odébb Salgó András a festő-szobrász műhely vezetője tanyázik. Ő se ma került a színházhoz, 1981 óta dolgozik ott. Eredetileg csak ideiglenes munkát keresett, hiszen kilencszer felvételizett a képzőművészeti főiskolára, de aztán igencsak megszerette a bábok világát. Az olyan tervezőket viszont nem kedveli, akik nem adnak pontos rajzokat, aztán amikor valami elkészül, közlik, hogy ezt sem úgy gondolták, meg amazt sem. Ő is hivatkozik régi legendás tervezőkre, ahogy ezt már mások is tették, hogy például Bródy Vera, Koós Iván szinte a műhelyben laktak, ők nem csináltak ilyet.
hirdetés

Lénárt András szcenikus külön szobában székel. Neki színész diplomája van, máig játssza is híres egyszemélyes, Stop – Con Anima (Lélekkel) című produkcióját, amivel tényleg bejárta a világot. Európában Izland kivételével minden országban föllépett. Brazíliában kilencszer is megfordult, de Japánban, Kínában, Mexikóban szintén tapsoltak neki. Egyedi technikájú, hátulról pálcával mozgatott figurákkal lép fel. A színházban az a feladata, hogy új technikákat kísérletezzen ki, illetve ha olyan vendégrendezőt hívnak, aki nem elég jártas a bábok között, akkor beavassa őt a rejtelmekbe.
Khern Ferenc mechanikai műhelyvezető is régi motoros a szakmában. Azt mondják, a fúrás-faragás és bárminek az összeeszkábálása terén nincs párja. De van újonc is a műhelyben, Raffai Péter személyében, aki meglepő módon hajózási szakközépiskolába járt. Le is hajózott a Fekete-tengerig. Kiválóan ért például a kötélfonáshoz, és persze sok mindent megtanult megszerelni, a hajón belül is jó néhány dolognak tanulmányozta a működését, aminek a műhelyben is hasznát veszi.
Van, aki egykor bábszakkörbe járt, van, akinek a felesége származik bábos családból, más a gyerekkori bábelőadásokat nosztalgiázta vissza, többen pedig teljesen véletlenül kerültek a műhelyek egyikébe. De mára mintha mindannyian megszállottakká váltak volna. Beleszerettek egy furcsa, olykor akár le is nézett világba, és úgy érzik, hogy ebben kiteljesedhet a fantáziájuk, táptalaja van a munkakedvüknek.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor