Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Fesztivál
Budapesti Tavaszi Fesztivál – Vendégünk Európa
2011-02. szám

A világ művészeti életét meghatározó szereplők fellépései, újdonságok és ősbemutatók, tradicionális értékek és újító törekvések, elmélyülést és magas színvonalú szórakozást kínáló események várják a BTF közönségét.

200 éve, 1811-ben született a zenetörténet egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Liszt Ferenc. Gazdag életművét szinte lehetetlen egyetlen fesztiválon bemutatni, a BTF mégis erre tesz kísérletet. Fekete Gyula új operája, az Excelsior! Liszt magánéletének egy különösen feszült és válságos időszakát dolgozza fel. Az utánozhatatlan zongoristát több koncert is megidézi, a Budapesti Fesztiválzenekar estjén például a zeneirodalom egyik legvirtuózabb zongoraversenye csendül fel, a debreceni Csokonai Színház a Krisztus oratóriumot mutatja be.
Hagyomány, hogy a fesztivál évről évre vendégül lát egy várost, egy régiót vagy egy országot. Idén Magyarország európai uniós soros elnökségéhez kapcsolódóan az unió 27 tagállama lesz a vendég. S mert az országhatárokon átívelő koprodukciók korát éljük, nem meglepő, hogy a lett származású, Belgiumban élő Mischa Maisky a Prágai Kamarazenekarral, a német-japán Alice Sara Ott a Wiener Symphoniker társaságában érkezik. A soros elnökség jegyében az Európai Unió Ifjúsági Zenekara Claus Peter Flor irányításával lép fel.
A világnagyságok sorában itt lesz többek között a spanyol Pepe Romero, a virtuóz gitárművész, Thomas Quasthoff és a Camerata Salzburg, az egyik legjobb olasz nagyzenekar, az Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Zubin Mehta vezetésével, az utánozhatatlan eleganciájú és fanyar humorú Max Raabe és a Palast Orchester, a Szlovák Filharmónia Kórusa.
Folytatódik a két évvel ezelőtt elindított Nemzetközi Színházi Fesztivál, amelyen bemutatkozik a londoni Cheek by Jowl társulat Macbeth-produkciója, a Schauspielhaus Graz Liliom-előadása, valamint a szlovén Mini Teatr Bergman: Persona című darabja.
hirdetés

A táncprogramok közül a legendás Antonio Gades Társulat kultikus darabját, a Carment a Thália Színházban láthatjuk Az immár hagyományos néptáncprogramok keretében a táncházmozgalom emblematikus képviselői – Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Muzsikás együttes, a Csík zenekar és mások – mutatják be a műfaj közel három évtizedes változásainak keresztmetszetét zenében és táncban.
Fesztivál a fesztiválban – 2011-ben visszatér Budapestre a Fringe Fesztivál: a háromnapos program feltörekvő és már ismert tehetségeknek is lehetőséget ad a bemutatkozásra.

03. 18.–04. 03.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor