Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat

Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
2011-02. szám

Színházunk jogelődjét, a Bartók Béla Kultúrházat 1953 végén vette birtokba a közönség. Működése első 20 évében a város és a vasmű felépítésében dolgozók és a már letelepedett lakók művelődését, szórakoztatását szolgálta.

1973-ban változás ált be az intézmény életében. Neve ekkor már Bartók Béla Művelődési Központ, és keretén belül megkezdi mű­kö­dé­sét a Dunaújvárosi Bemutatószínpad. Megindul tehát egy színházi alkotótevékenység, saját, önálló bemutatókkal. Ezek a zömében ős­be­mu­ta­tók, melyek az erre a célra kialakított stúdióteremben jönnek létre. (Elsőként Alonso Allegria Kötélen a Niagara felett című előadása, Bujtor István és Iglódi István játékával, Szigeti Károly és Latinovits Zoltán rendezésében). Az ezt követő 10 évben évadonként 2 új be­mu­ta­tó születik, olyan rendezőkkel, mint Valló Péter, Iglódi István, Csíkos Gábor, Csiszár Imre, Árkosi Árpád, Merő Béla, és olyan színészekkel, mint Tímár Éva, Papp Zoltán, Jobba Gabi, Jordán Tamás, Bősze György, Kern András, Bács Ferenc, Reviczky Gábor, Szilágyi Tibor, Bálint András és mások.

Újabb 10 év elteltével koprodukciós előadások születnek az ország számos színházával (szolnoki Szigligeti Színház, Játékszín, Miskolci Nemzeti Színház, Radnóti Színház, Katona József Színház, Soproni Petőfi Színház, Budapesti Kamaraszínház, Új Színház), miközben továbbra is létrejönnek önálló bemutatók meghívott művészekkel.

Ismét 10 év kellett ahhoz, hogy színházunk bekerüljön az állami támogatást élvező vidéki színházak körébe. Ekkor már saját nevelésű színészeinkkel és a színházhoz kötődő, társulatot képező, állandó vendégművészekkel jönnek létre a produkciók.
hirdetés

1999-ben megszületik a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, mint színházunk új tagozata.
Mára a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza a mezőföldi kistérség meghatározó színházi-művészeti intézménye lett, és a tájelőadásaival jelen van az ország számos pontján. Mindkét tagozatán saját társulatot épít, jelenleg 30 művészt foglalkoztat, és számos meghívott vendéggel dolgozik. Évadonként 6-8 bemutatót tart és rangos színházi előadásokat fogad. Egy tíz évvel ezelőtti felújítás révén három korszerűen kialakított és jó technikával felszerelt játszóhelye van.

2010-ben 191 színházi előadást (ebből 33 vendégjáték) és mintegy 70 egyéb művészeti programot láthatott az egyre bővülő és stabilabbá váló közönség.

Az intézmény igazgatója 1983 óta Knódel Mária. A prózai tagozat művészeti vezetője a kezdetektől (1974) Smuk Imre. A táncszínház művészeti vezetője 2008 óta Énekes István. Művészeti szervezők: dr. Borsós Beáta és Bíróné Tósaki Kinga.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor