Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Legjobb-e a hamburger?
Manga Cowboy
2011-04. szám / Dibbuk

Torkunkban dobog a szívünk: kiderül-e, hogy tényleg itt a legjobb? Magasra teszi a lécet, miközben csúcsra járatja webes kapcsolatait a Ráday utca viszonylag új sztárhelye, a Manga Cowboy. A népszerű, nagy olvasottságú blogokon közfelkiáltással a város legjobb hamburgerét

készítő helyeként emlegetik, és maga az étterem is mindent megtesz az online jelenlétért: fészbukolnak, twittereznek, hírleveleznek, sőt, a honlapon összeállíthatjuk saját hamburgerünket is, és megadhatjuk, hánykor legyen az asztalunkon.
Igazi, huszonegyedik századi hely, amely a divatos, technós japán animációs „manga” vonalat idézi meg, igaz, azért szerencsére csak fél komolyan. Az ételek neveiben rengeteg a japán kifejezés, maga a grafikai elemek is mangásak, de a berendezés sokkal inkább ek­lek­ti­kus, hevenyészettnek ható, ugyanakkor tudatos, amerikai jellegű, cowboyos elemeket is felsorakoztató egyveleg. Ilyen felvezetés után talán érthetően minden azon áll vagy bukik, hogy tényleg olyan király-e a hamburger, mint ahogy minden lehetséges eszközzel a khm, szánk­ba rágják. Előbb azonban egy gyors Mitzo-Ka thai zöld­ség­le­ves­sel tesszük próbára a mangás vonalat. (Megjegyezzük itt, hogy a leves elnevezése sokkal inkább játéknak tűnik, mint valóságnak: a japán miso leves nevét idézi, a leves maga pedig a valóban thai tom yam kait, ebből az összevonásból születhetett a névmóka.) A leves ízléses tányérban, jó hőmérsékleten érkezik, és kiváló hozzávalókból áll, friss, ízes a gomba, illatos a thai citromfű, és jóízűek a váratlanul miniatűr garnélarákok is benne, bár a komolyabb thai levesekben ennél méretesebb sorstársaik szoktak lebegni.
No de jöjjenek azok a messze földön híres hamburgerek! Hangulatfokozó késleltetésként előbb még emlékezzünk meg róla, hogy még a New Yorkban játszódó, Így jártam anyátokkal sorozatban is egy teljes epizód szól a legjobb hamburger megtalálásáról, pedig ott aztán tudják, mi fán terem a tisztességes hamburger. Felfoghatatlan egyébként, hogy mi ennyire különleges egy hamburger korrekt elkészítésében, végül is annyi a lényeg, hogy nem kell semmivel elrontani, és jó minőségű húst kell, a végtelenségnél rövidebb ideig sütni egy grill-lapon. Mégis sokan elbukják a dolgot. Érthető az izgalmunk, hogy kiderül-e, Budapesten vajon tényleg itt-e a legjobb. Nos, hát, igen. Valódi, méretes burger, az ember tenyerén csurog közben a komoly szaft-sáv, a kiegészítő hozzávalók gyönyörűen festik alá a nagyszerű húspogácsa rafináltan, egyszerűségében lehengerlő ízeit. Tuti nyerő, na. Hasonló élvezetet jelent a halas burger is, amely szemben a gyorsétterem-láncok által kínált, panírozott, az olajt szivacsként felhörpintő, préselt halkészítményeivel, valóban csupán nemes halból készül, komolyabb panír nélkül, egyszerűen, könnyen. Jól. Érdemes lesz visszajárni kipróbálni a többi hamburger-verziót is.
hirdetés

Szinte illetlenség, de mégis felhánytorgatjuk, hogy a hasábkrumpli csak gyenge közepes, és lehetne minőségibb majonézeket, egyéb szósz-kiegészítőket használni, ha már ennyire komolyan veszik a műfajt. A megbabonázó kedvességű felszolgálóhölgynek megadva magunkat megkóstolunk még egy kifejezetten jó sajttortát és egy amerikai jellegű, olvadós-omladozós, sűrűn mogyoródarabos brownie-t is. Mindkettő valódi, házi tejszínhabrózsával érkezik, mi pedig ugyancsak virágos jókedvvel távozunk.

IX., Ráday u. 33.
Főétel: 1490–2990 Ft
Kritika (4,5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor