Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok: Pezsgő aszúval
2008-19. szám / Geönczeöl Attila

A pezsgőkészítés során fontos technológiai mozzanat az utolsó „ízesítés”, azaz az úgynevezett expedíciós likőr hozzáadása.
Ezzel állítják be az édességet, de a likőr minősége, aromái nagy hatással vannak a pezsgő karakterére is. A Gundel Brut Reserve Tokaj kétszeresen is különlegesség. Egyrészt tradicionális módon, palackban erjesztett pezsgőről van szó, másrészt nemcsak az alapbor, hanem a likőrözés is egyedi. 100 százalékosan tokaji fajtákból, hárslevelűből, furmintból, sárga muskotályból készült, 2005-ös és 2006-os évjáratból – a pezsgőkészítésnél megszokott dolog az évjáratok házasítása. Az utolsó ízesítésnél hatputtonyos aszút használtak fel, ami igencsak érdekessé teszi zamat- és ízvilágát. Már színében látszik, hogy nem a Magyarországon megszokott, könnyed pezsgőről van szó. Aranyba hajló szalmasárga árnyalatok játszadoznak a pohárban, gazdagon, de finoman gyöngyöződő szénsavval. Illata érett, jellegzetesen tokaji, mézes, mézeskalácsos hangulattal, amelybe földes-gombás jegyek vegyülnek. Viszonylag lágyabb savtartalmát, ízeit szépen lekerekíti a jól eltalált cukortartalom. Jelenleg csak a Gundelban kapható.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor