Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Fehér ruhában is lehet valaki gonosz
2012-02. szám / Bóta Gábor

A Veled, Uram! című Szörényi–Bródy-rockoperát, mely István király uralkodásának utolsó évéiről szóló izgalmas dráma, ami meg nem fejtett rejtélyek nyomába kalauzolja a nézőt, március végén mutatja be a Budapesti Operettszínház a Thália Színházban. A darabban Orseolo Pétert Mészáros Árpád Zsolt alakítja.

Több mint tíz évvel ezelőtt, az ősbemutató idején azt mondta Bródy János, hogy ebben a rockoperában az a dráma, hogy talán csak egyvalakinek van benne igaza, ő pedig meghal. Egyetértesz ezzel?
M. Á. Zs.: Imre, István király fia hal meg, Vászolynak, a király uno­ka­test­vé­rének pedig kivájja a szemét Orseolo Péter, akit én sze­mé­lye­sí­tek meg. Bonyolult történelmi, drámai pillanatokra mutat rá ez a mű. Minden zűrzavar okozója Orseolo Péter hatalomra vágyakozása, a keresztény hit ráerőltetése valamennyi embertársára. Megrészegül a hatalomvágytól. Istvánnak ő volt az első számú hadtest-vezetője. Így eléggé belelátott a belső ügyekbe. És a hölgyek szívébe is be­lo­pód­zott. Olyan tökéletesen megírt történelmi kort ábrázol a darab, és vele együtt a nagyon szép, már-már operába hajló a zene, hogy megindítja a lelket. Ha elénekeljük, illetve eljátsszuk azt a koncepciót, amit So­mo­gyi Szilárd a színpadra képzel, akkor ez már maga a siker. Ráadásul az István, a király után – melynek a Veled, Uram! akár folytatásaként is aposztrofálható – a legendás szerzőpáros, Szörényi Levente és Bródy János most újra együtt dolgozik, Kerényi Miklós Gábor direktor kérésére, csak és kizárólag az Operettszínház számára készítettek új változatot, amelybe négy új dal került. Az ő nevük is garancia a sikerre…

Azért érdekes számunkra ez a történet, mert most is hatalmi harcok dúlnak?
M. Á. Zs.: Minden korral lehet párhuzamot vonni, nem csak a maival. Állandóan vannak hatalomra törő emberek, és olyanok, akik meg akarják tartani a hatalmat. És vannak igazságra törekvők is, meg olyanok, akik eltiporják őket. Nem tudjuk, Imre hogyan halt meg, többek szerint vadkan tépte szét, de hát Orseolo Péter ennek szemtanúja volt. Vagy ő marcangolta szét, vagy a vadkan. Mindenesetre Péternek az lett volna a dolga, hogyha tényleg volt ott vadkan, a saját élete árán is védelmezze a herceget, István király utódját. De mégsem ezt tette. Vászoly is lehetett volna uralkodó, a többség inkább őt akarta, mint Orseolo Pétert, aki ezt a dilemmát viszont önhatalmúlag megoldotta, és kivájta Vászoly szemét, aki világtalanul már uralomra alkalmatlan lett.
hirdetés

Mennyire lehet musicalben, rockoperában valóban árnyaltan szerepet formálni, és mennyire a rossz és a jó küzdelmeként kell ábrázolni szinte bármit, mint például a populáris amerikai filmekben, amelyekben akár a szó szoros értelmében is a gonosz fekete, a jó pedig fehér.
M. Á. Zs.: A rendező koncepciója az, hogy minél természetesebb, egyszerűbb emberábrázolás legyen a színpadon. Fehér ruhában is lehet valaki gonosz. Az alkotók ettől a jelzésrendszertől most megpróbálnak eltekinteni, és egy sokkal bensőségesebb, tisztább, egyszerűbb emberi viszonyokat ábrázoló előadást akarnak felmutatni.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor