Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Egér az étteremben
Kaja.hu
2012-03. szám / DIBBUK

Heteken-hónapokon át, kívülről nézvést, már teljesen késznek tűnt a Kaja.hu étterem. Külső szemlélő legalábbis nem vehetett észre semmit, ami hátráltatta volna a megnyitást: a berendezés kész, a világítás működik, a figyelemfelkeltő – kellően dizájnolt – táblák büszkén feszítenek az étterem homlokzatán.

Az óriási üvegfalak mögött láthatóan működő konyha, tevés-vevés, fel-felbukkanó személyzet, volt, hogy az asztalok összeszerelésével molyoltak; ezt lehetett látni a Nagymező utcán jártunkban-keltünkben, a hely maga mégis zárva volt mindvégig. Ez a kísértetkastély feeling indokolja talán az étterem „Not just virtual” szlogenjét is?
Most végre fény derült a titokra: a hely, amennyire csak lehet, online formában működik. Belépéskor egy kedves hangú, de a monoton szövegtől már unott kislány darálja el a hely működési elvét: minden vendég kap egy kódszámot, amit az asztalokba süllyesztett monitoron meg kell adni (szóval ezért bögyöréztek ennyit az asztalokkal!), ott pedig egy egér segítségével helyezhetjük a „kosarunkba” a rendelést. A működési elv tehát egy élő webáruháznak felel meg, a kosár fizetésekor elküldi igényeinket a konyhára. Noha azt várnánk, hogy az étel magától kiemelkedik az asztalból, ezt még nem sikerült megoldaniuk: élő személyzet hozza ki az ételeket egyenesen a látványkonyháról. A személyzet nagyon kedves, készséges, ugyanakkor furcsa megszokni, hogy a virtualizált rendeléssel az étterem lemond arról, hogy valódi, bensőséges interakció alakulhasson ki a vendégek és a pincérek között, pedig ez általában bármely sikeres vendéglátóegység alapkritériuma. (Arról nem is beszélve, hogy az aszal alá rejtett, alig kézfejnyi lyukban található egér mozgatása miatt az egész vendégserek úgy fest, mintha lopva az altáján vakarászna.)
A rendszer jól és intelligensen működik, pedig mód nyílna óriási kavarodásra is. Az asztaltársaság nem egyszerre végez a rendeléssel, az ételek mégis logikus, nem pedig időrendi sorrendben érkeznek. Először is egy nem túl markáns ízű, de korrekt gyömbéres lencseleves. Gyömbér nem érzékelhető, de a hőmérséklet és az állag megfelelő, kellemes indulás. A hely érezhetően büszke a „100%-ban” szürkemarha-burgerére, maga a logó is az ikonikus haszonállatot mintázza, és hétféle verzióban is elkészítik a börgert. (Sőt, a rendszer értelmezni tudta a megjegyzés rovatba írt extra feltétet is.) A hamburger mégsem valami nagy szám, kulturált elkészítésű, szép kiállású, felejthető produkció. Vékony húspogácsa nagy buciban, közepes színvonalú zöldségekkel. Külön emiatt nem fogunk ideszokni, és sajnos túlédesített az ipari csokimázzal leöntött Gundel-palacsinta is, bár a töltelék maga frissnek és házi készítésűnek hat.
A Kaja.hu érdekes kísérletnek tűnik egyelőre; a házhoz szállításos műfaj kiterjesztése valódi étteremre hangolva. Ezeknek a fogásoknak azonban talán otthon, helyes kis hungarocell dobozokba csomagolva örülnénk, a helyben fogyasztás eggyel magasabb színvonalat követelne meg.
hirdetés


VI., Nagymező u. 41.
Főétel: 840–1490 Ft
Kritika (3)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor