Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Katlan Tóni vendéglője
2012-05. szám / Bóta Gábor

Kevés dologban vagyok biztos, de azt tutinak gondoltam, hogy kakasherepörköltet én bizony nem eszem soha az életben. Nincs az a pénz, amiért azt az „izét” a számba veszem. Aztán a Mű­vé­sze­tek Völgyében, Katlan Tóni Konyhájában, ott rotyogott a temérdek „izé”

egy termetes bográcsban. Addig bámultam, szemeztem vele, még az ételt buzgón kavargató mesterszakács rádumált, hogy kóstoljam meg. Velőhöz hasonló íz volt, amit nagyon szeretek. Az otthonosság érzetét keltő, nagyi korabeli sparheltekkel, cserépedényekkel, platnikkal, befőttes üvegekkel „operáló” Katlan Tóni Konyhájának nevét, ahol fölelevenítik a régi magyar ételeket, ettől kezdve nem felejtem el. Eddig az ország különböző pontjain, például a Millenárison vagy karácsonyi vásár idején a Vörösmarty téren, a Sziget Fesztiválon, találkoztam vele, de most vagy több mint tíz év vándorlás után, egyáltalán nem feladva a „vándorkomédiás” életet, Tóninak, aki lényegében Novotny Antal tulajdonos, saját étterme is nyílt, Katlan Tóni vendéglője a malomhoz név alatt Veresegyházán.
Egy 1920-as években épült gőzmalomból építették át, meglehetősen hangulatos módon. A kiszolgálás közvetlen, végtelenségig barátságos, de nem bratyizós. Mecsei Róbert a séf, aki régóta kötődik a céghez. A Kárpát-medence és a nálunk élő nemzetiségek fogásai találhatók az étlapon, ami havonta változik, s nem tartalmaz sok ételt. Többfős társasággal voltunk, így sok mindenbe belekóstoltam. Előételként rusztikus, de ellenállhatatlan a fűszeres, velős pirítós. A libatepertő-krémes kenyér se kutya, ahogy a sült paprikából, padlizsánból készülő babos zakuszka is kényezteti az ízlelőbimbókat. A kenyér is házi, káposztalevélen sült, ropogós cipó. A háromféle leves közül nálam a kalapos suhajda vitte el a pálmát, sűrű, pikáns nedű, kapros húsgombóc krumplitésztába göngyölve lubickol benne. Lángost sütnek a tetejére, az lesz a kalpagja. A harsogóan friss zöldborsólevesbe pedig jól passzol a vajas galuska. A vargányagombás marharaguhoz, amiből kiérződik a vörösbor íze, ideális a tényleg régi ízeket idéző dödölle. A párolt marhaszegy nem annyira puha, mint kellene, de a vele adott, reszelt répával kevert tócsni, azaz hremzli, fenséges. Az egyben sült pisztráng Lillafüredről érkezett, vele pirult szép színűre az újburgonya. A harsogó pirosra sült pirogot darált hússal töltik. A nyalánkságok közül könnyed, aludttejjel készült lepény a cseresznyés prósza, a túrófánkot és a csehfánkot, az úgynevezett talkedlit különböző lekvárok teszik teljessé.
Nem állítom, hogy fogyókúrás étek találhatók Katlan Tóninál, de hogy nem is annyira zsírban tocsogósan nehézkesek, mint ami a klasszikus magyar konyháról elterjedt, azt igen.
hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor