A Bujdosó Pincészet Rosé Secco habzóbora hiánypótló a magyar borpiacon. Sem pezsgő, sem bor, sem fehér, sem vörös. Merlot és Cabernet sauvignon fajtákból készült, rózsaszín árnyalatokban játszó, üde, gyümölcsös illatvilágú, könnyed, zamatos, igazi nyári ital, sok szénsavval. Aki nem szereti az édes szénsavas üdítőitalokat, és volán mögé sem kell rövid időn belül ülnie – zéró a tolerancia, ugyebár – annak tökéletes választás egy étterem teraszán, vagy éppen otthon a kertben, persze jól behűtve. A habzóbor abban különbözik a pezsgőtől, hogy szénsavtartalma nem újraerjesztés során keletkezik, hanem mesterségesen dúsítják. Kicsit olyan, mint a fröccs, víz nélkül. Legnagyobb kultúrája Olaszországban van, ezért a taljános elnevezés a címkén. Jellegzetes zárástechnikája is innen ered. Nem pezsgősdugót használnak, hanem a megszokott formájú parafadugót, amit madzaggal erősítenek meg. Aki nem látott még ilyet, azt hihetné, hogy valami „sufnitunning” megoldás, pedig csak egy hagyományos módszer. A habzóbor friss, 2007-es változata még nem sok helyen lelhető fel. Szaküzletekben és egy-két étteremben (pl. Maligán) találhatunk rá, 1500 forint körüli áron.
|