Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Edward Norton
2012-08. szám

Szeptember 6-án mutatják be a mozik a Bourne-sorozat legújabb epizódját, A Bourne-ha­gya­té­kot, mely Jeremy Renner személyében egy teljesen új hőssel, Edward Norton sze­mé­lyé­ben pedig egy vadonatúj ellenféllel gazdagítja a Bourne-szereplők táborát. Bár Hulk szerepéből nemrég kigolyózták, Norton nem fordított hátat a popcorn-mozik világának, ezúttal azonban a negatív hősök csapatát erősíti.

Egy Bourne-rajongót tisztelhetünk önben?
E. N.: Attól tartok, igen. Mindig is azon a véleményen voltam, hogy a Bour­ne-filmek nemcsak intelligens, de kimondottan realisztikus al­ko­tások.

Mennyiben tér el A Bourne-hagyaték a korábbi Bourne-filmektől?
E. N.: A Bourne-hagyaték nagyon is összetartozik az előzményekkel, és ez elsősorban Tony Gilroy érdeme, hiszen ő írta az előző filmeket, ezúttal pedig a rendezést is magára vállalta. A Bourne-filmek a mind­annyiunkban megbújó összeesküvés-elmélet hívőket szólítják meg. Ahelyett, hogy Tony megkísérelte volna újrakezdeni a történetet, fogta magát, és kitágította az eddig ismert Bourne-univerzumot. Ily módon az ezt megelőző filmek is új megvilágításba kerülnek, mert kiderül, hogy egy nagyobb egység részeit képezik. Mintha ugyanannak a virágnak az egyes szirmai lennének. Szélesedik a vászon, immár nemcsak a kormányzati machinációk látszódnak, de feltűnnek a háttérben a nagyvállatok piszkos ügyei is. Korrupció és konspiráció – ezek a kulcsszavai ennek a világnak.

Több interjúban is elmondta, hogy főleg azokat a filmeket kedveli, amelyek így vagy úgy, de az éppen aktuális korszellemről szólnak. A Bourne-hagyaték is beleillik ezeknek a filmeknek a sorába?
E. N.: Ha nem tévedek, Tony majd’ minden filmje azt vizsgálja, hogy milyen eszközökkel és milyen mértékben veszik át a mindent behálózó mamutvállalatok az életünk feletti irányítást. Láthattuk, miként történik ez a jog világában, és láthattuk, miként történik ez egymással rivalizáló márkák esetében. Most a hírszerzés a soros. Visszatérve a kérdésre; igen, szerintem ez egy nagyon is aktuális téma.

Miként a titkos emberkísérletek is?
E. N.: Attól tartok, ez egyike azoknak a témáknak, melyekről nem szabadna beszélem, mert Tony utasított, hogy tartsam a szám! De mit tegyek, ha valóban szó van róla a filmben. A Bourne hagyaték legalább annyira szól a fent említettekről, mint a tudomány, az üzleti világ és a kormány összefonódásairól.

A film főgonoszát játssza. Ön is így látja?
E. N.: Az én meglátásom szerint mindhárom főszereplő – Byer, akit én játszom, Aaron Cross, akit Jeremy Renner alakít és Marta, akit pedig Rachel Weisz – meghozták a maguk súlyos kompromisszumaikat, és ezekkel kell a későbbiekben együtt élniük.
hirdetés

Miféle felkészülés előzte meg a forgatást?
E. N.: Tony nagyon erős forgatókönyvet tett le az asztalra. De hogy egyáltalán kapizsgáljam, mi is különbözteti meg ezeket a filmben felbukkanó kormányügynökségeket egymástól, bele kellett ásnom magam a szakirodalomba. Azért nem volt ez valami hű, de komoly kutatómunka, ám rá kellett éreznem ennek a világnak a nyelvezetére. Minden másról Tony gondoskodott, másra nem is kellett, hogy gondom legyen, mint hogy hitelesen hangozzanak a szakzsargonok a szájamból.

Milyen rendezőnek ismerte meg Tony Gilroyt?
E. N.: Tony az a fajta filmrendező, aki mindent előre megtervez. Ismerek olyan rendezőket, akik sokat bíznak az improvizációra, de ő épp az ellenkezője ennek. A pontosság és a precizitás a mindene. Olyan, mint egy gyémántcsiszoló.

Elég hosszú időre kiiratkozott a filmbizniszből, legalábbis sokaknak így tűnt. Mit csinált a távolléte során?
E. N.: Egy színházat igyekeztem tető alá hozni New Yorkban. De azért tavaly leforgattam két filmet is. Évi két filmnél többet nem szoktam vállalni. És belekezdtem egy forgatókönyv írásába, a cégem pedig több film gyártásába

Milyennek találta a minisorozat előkészítését?
E. N.: Hosszúnak. Elég rendesen elhúzódtak az előkészületek, és egyelőre még azt sem tudom, mikor kezdünk forgatni. Egyszerre mindig több vasat tartok a tűzbe, mert sohasem lehet tudni, mi az, ami zöld utat kap, mi az, amivel el lehet indulni.

Ha ennyi mindent csinál egyszerre, mire marad szabadideje?
E. N.: Pedig ezzel még korántsem értünk a lista végére. Más cégeim, más érdekeltségeim és más érdeklődéseim is vannak, de azért igyekszem egészséges egyensúlyt tartani.

Az interjúért köszönet a UIP–Duna Filmnek

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor