Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Hangverseny
In memoriam Solti: Solti – Fischer – Várjon
2012-09. szám

A nagyvilág és benne hazánk komolyzenei élete idén októberben Solti György születésének centenáriumára emlékezik. A Budapesti Fesztiválzenekar három elkövetkező nagyzenekari koncertje

(október 12-13-14., Művészetek Palotája) a XX. század egyik le­giz­gal­ma­sabb és legnagyobb formátumú karmesterének emléke előtt tiszteleg, annál is inkább, hiszen utolsó éveiben Solti György mind szorosabb munkakapcsolatba került Fischer Iván együttesével. Tur­né­zott velük, az ő társaságukban rögzítette legutolsó lemezét, amelyen hajdani mesterei, Bartók Béla, Weiner Leó és Kodály Zoltán műveit vezényelte, s nem sokkal halála előtt elvállalta, hogy a Fesz­ti­vál­ze­ne­kar állandó vendégkarmestere lesz.
In memoriam Solti – ezt a címet viselik majd a koncertek, melyeknek szólistája az idős Solti által pártfogolt nagyszerű zongoraművész, Várjon Dénes lesz. A zongorista, aki a három koncerten Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra című, virtuóz és sziporkázóan szellemes művét játssza majd, így emlékezik vissza Solti Györggyel való megismerkedésére, közös londoni munkájuk páratlan élményére:
„Ha visszatekintek zongorista pályámra, a zeneakadémiai évek és a diplomám megszerzése után egyik legfontosabb élményem a Solti Györggyel való találkozásom. Már diákéveim alatt sokat hallgattam felvételeit, elsősorban a Figaro házasságát és más Mozart-operákat (amelyek teljesen lenyűgöztek elevenségükkel, életteli lüktetésükkel), de Bartók-, Wagner-, Mahler- és Strauss-felvételeit is. Megfogott Solti hihetetlenül karizmatikus egyénisége és lényegre törő, nagyon pontos dirigálása. Az élet szerencsére úgy hozta, hogy találkozhattam, sőt fel is léphettem vele a londoni Barbican Centerben. Igaz, elég rendhagyó módon, ugyanis annak ellenére, hogy dirigált, a pódiumon nem volt jelen zenekar. 1995-ben nagyszabású Solti-fesztivált rendeztek Londonban, Solti celebrates Bartók címmel. Az utolsó koncert zárószámának a kétzongorás-ütős Szonátát szánták, eredetileg Solti és Schiff András zongorázásával, Evelin Glennie és David Corkhill ütőhangszeresek közreműködésével. A terv módosulásáról én Schiff Andrástól értesültem, aki legnagyobb örömömre felhívott, és elmesélte, hogy Solti mégsem vállalja a Szonáta előadását, mert karmesteri feladatai miatt nem volt ideje gyakorolni, viszont mindenképpen szeretné elvezényelni a darabot. Kérdezte Andrást, nem ismer-e egy fiatal magyar zongoristát, aki szívesen játszana, és akivel András is el tudja képzelni a koncertet. András rögtön engem ajánlott, így talált meg engem ez a megtisztelő felkérés. A Szonáta 2. szólamát korábban még nem játszottam, így már csak ezért is nagy izgalommal érkeztem Londonba, ahol különleges atmoszférájú próbák zajlottak. Óriási élmény volt Solti stúdiójában próbálni, megcsodálni hatalmas, kinagyított partitúráit, melyekbe élénk színekkel rótta bejegyzéseit. Solti a próbák alatt rendkívül közvetlen és inspiráló volt, az elfogódottságomat pillanatok alatt feloldotta. Nagyon élveztem, ahogy sajátos, magas hangján előénekelt különböző témákat a műből, hihetetlen erős, karakteres arculatot adva a zenének.”
hirdetés

A Budapesti Fesztiválzenekar és Várjon Dénes művészi együttműködése s vele a karizmatikus Solti György emlékezete Budapest után Salzburgban is élményszerűvé válik majd, hiszen a zenekar október végén turnéra indul. Újra Várjon Dénest idézve:
„A Fesztiválzenekarral fellépni mindenekelőtt óriási öröm. A koncerteken elhangzó Változatok egy gyermekdalra nagyon fontos Dohnányi-mű, amely teljes fegyverzetben mutatja a szerzőt: az alkotói invenció, humor, szellem fantasztikus példája ez a darab. Nagyon várom a koncerteket és külön öröm, hogy a budapesti három alkalmat követően kétszer Salzburgban is előadjuk majd ezt a programot.”
Az első részben Dohnányi derűs humorával lenyűgöző koncertprogram második felét Antonin Dvorák varázsos szépségű, szlávos hangulatú VIII. szimfóniája alkotja majd.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor