Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Lúd a vékony jégen
Dunyha vendéglő
2013-03. szám / DIBBUK

Trendnek egyelőre túlzás volna nevezni, de mintha egyre több hely nyílna olyan ambícióval, hogy a gasztronómia egy-egy alegységét, elágazását mutassa be. Az egyik ilyen a Dunyha vendéglő, amely libára specializálódik. Az ötlet amiatt is remek,
mert egészen különös módon Pesten kizárólag Márton-nap környékén lehet a hentesnél libahúst kapni, és az éttermek is csak november környékén szűk egy hétig kínálnak libafogásokat. Mintha az ezen kívül eső 51 héten nem volna igény, érdeklődés a liba iránt. (A kisszámú, egész évben kapható kivétel a méregdrága libamáj, illetve a csak korlátozottan felhasználható füstölt mell, füstölt comb.)
Ebből a felismerésből született hát meg a Dunyha, amely a hatalmas Petneházy lovas-bungalós konglomerátum (egyik?) éttermeként mű­kö­dik. Hangulatos, egyáltalán nem túlzásba eső, falusias, háztáji be­ren­de­zés, sparhert és az adekvát bisztrós feketetábla. A személyzet sokat látott, szállodás vendéglátásban edződött csapatnak tűnik, figyelmes, kedves, de sokszor inkább csak a rutinjára hagyatkozik, mondván, nagy baj nem szokott történni. Sajnos a konyha is leginkább a kitaposott úton halad, váratlan csodákkal nem rukkol elő, de igazán panaszkodni sincsen mire.
A libakocsonya szépen adjusztált előétel, kicsit nehéz vágni a húst, de tulajdonképpen csak ebbe köthetünk bele, a kocsonya rezgős, savanykás és tiszta, a frissen reszelt torma üdítő, hozzá zöldségek: retek, télies paradicsom, kanadai paprika, újhagyma és lilahagyma. A nagymama maceszgombócos libalevese a korrektség mezsgyéjén marad, bár nem tudom, kinek a nagymamája tálalta háromfelé: tisztára szűrt leves, külön két gombóc, egy harmadik kübliben zöldség és kevéske libahús. A leves jó, forró, tiszta, de nem maradandó élmény, ennél jobb maceszgombócos levesekért is bent lehet maradni a város belsejében, nem éri meg a kirándulást. A kétszemélyes bőségtál mindig lutri, elvileg keresztmetszetet ad a konyháról, másfelől meg nem biztos, hogy minden a legjobb formájában kerül elénk. Ezúttal jó választásnak bizonyult.
A hely nagyon büszke kemencéjére és a kemencés csemegékre, ezen a bőségtálon is számos ilyen étel akad. A libamájon vastag, kemencés pörzsréteg keletkezett, ami váratlan, de nem kellemetlen, maga a máj omlós, nem grízes, jól elkészített szelet. A kemencés libacombtól nem kell elájulni, leginkább az ízesítés, a bátorság hiányzik, mert amúgy a bőre is, a moderált mennyiségű zsírréteg és a szaftos hús is rendben van. Fokhagyma, rozmaring vagy más fűszerféleség viszont elkelne neki még a pácolásnál, tűzdelésnél, mert így csak egy átlagos sült marad. Libakolbásszal egyre több helyen kísérleteznek, a Dunyhában feltálalt változat a jó kísérletek közé tartozik: feszes, friss, jó ízű. A köretek közül a hagymás és a párolt káposzta jó, ropogós, a sült krumpligolyók viszont érdektelenek és nagyon sokan vannak. És hát muszáj kitérni rá: a sólet kifejezetten gyengécske, abszolút a babfőzelék irányába maszatol, kár, hogy itt érezhetően nem vetették be a legendás kemencét. Csalódás, noha a rajta lévő, díszként értelmezhető két vékony libamellszelet nem rossz.
Mákos gubával vigasztalódunk, ez tényleg eltalált desszert, szikkadt kifliből, friss tejes-mákos szaftban és emlékezetesen kiváló, üde és folyós, házi szilalekvárral meg vaníliasodóval. Mondhatnánk, hogy minden jó, ha a vége jó, de azért a helyzet nem ilyen egyszerű, ehhez kicsit sokat kellett autózni.
hirdetés


II., Feketefej u. 2–4.
Főétel: 1750–3990 Ft
Kritika (3,5)

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor