Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Hangverseny
Danyiil Trifonov és a Budapesti Fesztiválzenekar
2013-05. szám

A világ jelenleg talán legígéretesebb fiatal zongoraművésze, a Nyizsnij Novgorodból származó Danyiil Trifonov lesz a vendég szólistája a Budapesti Fesztiválzenekar szezonzáró koncertjének

június 27-én, 28-án és 29-én. A legjelentősebb zenei versenyek több­szö­rös győztese, a 22 éves zongorista és komponista játékáról nem­zetközi hírű muzsikusok nyilatkoztak szuperlatívuszokban. Martha Argerich, a világ egyik legismertebb zongoraművésze szerint soha nem hallott és érzékelt lágyság és finomság jellemző Trifonov játékára, aki olyan kézzel nyúl a zongorához, amilyennel szerinte eddig senki sem találkozott.
A Danyiil Trifonovval folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a fiatal művész egészen kicsi gyerekként már abban a szerencsében részesülhetett, hogy zene vette körül az életét. Hiszen édesapja zeneszerző, édesanyja pedig zeneelméletet tanít. Ő maga 4–5 éves kora körül már apró dallamokkal próbálkozott, amelyeket ő talált ki, és le is játszotta őket a zongorán. Ötévesen kezdte a zon­go­ra­ta­nul­mányait és tanárai – igen híres és kiváló zeneoktatók – nagyon hamar felismerték különleges tehetségét.
Amikor első koncertjei után máris hatalmas sikert könyvelhetett el, először zavarba ejtette a világnagyságoktól kapott elismerés, de hamar rájött, hogy nem szabad, hogy a nagy siker elvakítsa. A muzsikálás állandó tanulást, folyamatos fejlődést igényel, sohasem szabad megállni egyetlen percre sem, vallja. A legnagyobb karmesterekkel és a legismertebb zenekarokkal lép fel a világ nagy pódiumain, és ilyenkor rendszeresen átéli a szorongás pillanatait. Ez azonban – ahogy bevallja – inspirációt is jelent, és ha az ember megtanulja kellőképpen irányítani a feszült állapotát, akár még pozitív eredményt is hozhat az izgalom.
Trifonov a budapesti koncerthétvégén Csajkovszkij 1., b-moll zongoraversenyét játssza, amely művet különösen szereti. Nemcsak azért, mert Csajkovszkij ugyanabból az országból származik, ahol ő született – ez nem is jelent feltétlenül szoros kötődést –, hanem mert nagyon átélhető, magával ragadó az a zenei stílus, amelyet az általa egyik legnagyobbnak tartott zeneszerző megteremtett, és ami egy érzelmekkel teli fiatal zongoraművészt új gondolatokra sarkall, amikor eljátszhatja. Budapesten egyébként most jár először és a Budapesti Fesztiválzenekarral sem találkozott még, csak lemezekről, felvételekről ismerte eddig, így aztán rendkívül izgatottan várja az együtt zenélést. Danyiil Trifonov azt is elárulta, hogy amennyiben ráadást is kérnek tőle, az a terve, hogy egyik saját kompozícióját mutatja be a budapesti közönségnek.

A Budapesti Fesztiválzenekar szezonzáró koncertjei június 27-én és június 28-án 19.45-kor, június 29-én 15.30-kor kezdődnek a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangverseny teremben.
A program:
Csajkovszkij 1, b-moll zongoraverseny (szólista: Danyiil Trifonov)
Bruckner : 4. (Romantikus) szimfónia
Vezényel: Takács-Nagy Gábor
További információ: www.bfz.hu
hirdetés














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor