Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Kritika (3,5)
Családi üzelmek
2013-08. szám / Gulya István

Komoly ironikus üzenettel bír, hogy az amerikai család követendő mintáját egy kétségbeesett kábítószer-terjesztő, egy, nem a sportkihívás miatt, hanem megélhetésszerűen rúdtáncoló vet­kő­ző-nő és két, a bűnözésbe be-betévedő utcai tinédzser szolgáltatja.

Félő, hogy az Adam Sandler-i bélmozgásos viccekhez szokott ten­ge­ren­túli közönség nem úgy és nem annyira értékeli Rawson Marshall Thurber szatirikus felhangú komédiáját, mint ahogy kellene. Bár ennek ellentmond, hogy a Családi üzelmek az amerikai bemutatója után egy hét alatt megkereste az árát (37 millió dollár), azaz mégiscsak mu­tat­ko­zik érdeklődés a Miller család vicces és tanulságos kalandjaira.
Az élőszereplős „Mézga-családtagok” kényszerből-érdekből és pénzért állnak össze egy famíliává. Ugyanis a kisstílű drogdíler Davidnek (Ja­son Sudeikis) egy – az elveinek betudható – botlásáért szí­ves­sé­get kell tennie a nagyon-rosszembereknek, és jó adag anyagot kell át­csem­pész­nie a mexikói határon, ennek pedig legcélravezetőbb módját abban látja, ha lakókocsis kirándulócsalád álca mögé bújik. Így ő lesz az apa, a cinikus dumájú bárcica havernője (Jennifer Aniston) az anya, két dörzsölt utcacsavargó kölyök meg a két kamaszgyerek (Emma Roberts és Will Poulter).
Bár a scriptet Thurber most másokra bízta (az Ünneprontók ünnepe, illetőleg a Mr. Popper pingvinjei és a Túl jó nő a csajom íróira), a Családi üzelmek a manapság szokásos hollywoodi vígjátékok közül üdítően kilóg. Nincs benne kényszeredett fingós–pisis–kakis poénkodás, az iróniával kacérkodva nagykorúként kezeli a közönségét, különösen, hogy belegondoltat abba, milyen világot élünk. A drognepper nem hogy ember (lásd: a Totál szívás kultsorozatát), hanem érző szívű és erkölcsös, a muszájból verbuválódott család pedig kevésbé perverz, jóval normálisabb, mint a „hagyományos”. Ehhez mérten játszik jól Sudikis és Anniston; megkockáztatjuk, mindkettőnek az egyik legsikerültebb vígjátéka ez. Thurber jól látja: jókora bajok vannak Amerikában – és ez már előző, a maga módján finoman cinikus vígjátékában, az általa írt-rendezett Kidobós: Sok flúg disznót győz címűben terítékre került –, ezzel a mozijával az amerikai rendszer alapját adó családot karikírozva ki.

Családi üzelmek (16)
(We′re the Millers)
hirdetés

Amerikai, szinkronizált film
Rendező: Rawson Marshall Thurber
Főszereplők: Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Emma Roberts, Ed Helms
108 perc
Már a mozikban
Forgalmazó: InterCom

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor