Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Jim Carrey egy őrült zseni
2013-08. szám / KG

Folytatódnak Hit-Girl és Kick-Ass csonttörő kalandjai – az ellenfél ezúttal a The Motherfucker névre hallgat, de Insect Man, Night Bitch és Mother Russia is versenybe száll a botcsinálta szuperhősök névadó-versenyében. Mozikban tehát a Kick-Ass 2, a főbb szerepekben Aaron
Taylor-Johnsonnal, Chloë Grace Moretz-zel és Jim Carreyvel. A film for­ga­tókönyvíró-rendezőjével, Jeff Wadlow-val Londonban be­szél­get­tünk.

Jim Carrey elhatárolta magát a filmtől, mondván, túl sok benne az erő­szak. Mi történt?
J. W.: Ha én azt tudnám! A filmnek egyébként csak jót tett Jim Carrey kirohanása, mert a CNN-t is elérte a vita, s miközben folyik a dis­kur­zus, egymás után nyomják a Kick-Ass 2 előzeteseit. Láttam olyan Twitter-bejegyzéseket, hogy ez valami titkos marketingstratégia része, hogy ingyen reklámhoz jussunk – ezeken azért jót tudok derülni. Ami Jim Carreyt illeti, nos, a véleményem a következő. Kivételes mű­vész­nek tartom, színészként éppoly kiszámíthatatlan, hogy mit fog csi­nál­ni, mint civilben. Mindnyájunkat meglepett a Twitteren tett meg­jegy­zé­se, hiszen úgy tűnt, elkötelezett híve a Kick-Ass univerzumnak. Elég csak megnézni, hogy festett a The Conan O’Brien Show-ban, ahol a Kick-Ass jelmezben jelent meg. A forgatás során csak úgy sziporkázott, az ő ötlete volt például, hogy csúfítsuk el az arcát, és saját zsebből fizette az ezzel járó munkát. A szöveget illetően is voltak ötletei, a kamera előtt improvizálta a legjobb mondatait. Aztán valahol valami történhetett, de ha megnézi a kérdéses tweeteket, magát a filmet nem bántja. Maradjunk annyiban: Jim Carrey egy őrült zseni, minden tiszteletem az övé.

Lehet, hogy csak a saját jeleneteit ismerte és a többiekét nem?
J. W.: Kötve hiszem. Ugyanabból a forgatókönyvből dolgoztunk mindannyian. Azt forgattam le, ami a papírra le volt írva. Különben is, a folytatás semmivel sem erőszakosabb, mint az első Kick-Ass, amiben tízesével lövik fejbe az embereket, és olyan is van, aki a mikrohullámúban végzi – ezt a mennyiséget, ha akartam, se tudtam volna überelni. Szóval, elég értetlenül állok a dolog előtt, de tiszteletben tartom Jim Carrey véleményét. Egyedül ő a megmondhatója, mi van a dolog mögött.

Ha már ennyi szó esett a film kapcsán az erőszakról; mi a legerőszakosabb film, amit valaha is látott?
J. W.: A legutóbbi Rambo, hát az valami brutálisan erőszakos volt! Alig hittem a szememnek. Durván kezdődött, s csak durvult-durvult tovább. Gondoltam is, hogy ezek aztán nem kispályáznak. Mindig nagy kérdés, hogy meddig mész el, mennyit mutatsz meg. Híres példa, ha nem a leghíresebb, a Kutyaszorítóban füllevágós jelenete. Látod Michael Madsent közvetlenül előtte és utána, de magát az aktust nem mutatják. És így még traumatikusabb az egész, mintha megmutatták volna. Tarantino többször is nyilatkozta, hogy többféleképpen is felvette a jelenetet, volt olyan verzió, hogy a kamera végigköveti Madsent, de végül mégsem emellett döntött, mert a kihagyás sokkal nagyobbat ütött. Rendezője válogatja, ki mennyit mutat. Számomra az volt a legfontosabb, hogy ne a Superman-utat járjuk, ahol világok omlanak össze, mégsem látszik, hogy ez milyen emberi áldozatokkal jár. Ha szuperhős akarsz lenni, vállalnod kell az ezzel járó következményeket.
hirdetés

Melyek voltak a meghatározó képregények az életében?
J. W.: Közhelyes lesz, amit mondok, de bármekkora közhely is, igaz: Frank Miller The Dark Knight Returns című képregénye nagyon-nagy kedvencem. Nagy gyűjtő voltam, s leginkább azokra a képregényekre buktam, amelyek – már amennyire ez a szuperhősök világában egyáltalán lehetséges – különösebb túlzások nélkül ábrázolták a karaktereket. Ez a korszak köszön vissza a most divatos képregényfilmekben is, a jelmezek kidolgozottsága, funkcionalitása ezt a korszakot idézi.

Csak képregényeket gyűjtött vagy a figurákat is?
J. W.: Tele van a lakásom bábukkal. Hányszor kérte már könyörögve a barátnőm, hogy legalább néhányuktól szabaduljak már meg! Persze hiába is kérlelt, nem engedtem, hogy tehettem volna! Tisztában vagyok vele, hogy amit most mondok, az felhasználható ellenem, s úgy fogok festeni, mint egy igazi képregény-geek! Talán csak annyit tudok mentségként elmondani, hogy én legalább kicsomagolom a bábukat – ennyiben talán nem a 40 éves szűz mintáját követem.

Star Wars-figurái is vannak?
J. W.: Ha így folytatja, tényleg semmi mentségem nem lesz. Igen, vannak. Az összes gyerekkori bábu megvan, szépen megőriztem valamennyit.

Melyik oldalon áll a 3D kontra 2D vitában?
J. W.: A 2D pártját fogom. Ha csak tehetem, kerülöm a 3D-t. Az persze más, ha eleve 3D-ben forgatták a filmet. Az Avatar persze fantasztikus volt és a Star Trek is jól festett IMAX 3D-ben. De az Iron Mant és a Supermant 2D-ben láttam.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor