Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat

Múzeumok Éjszakája
2008-25. szám

A fene se érti, de ha napnyugta után lehet múzeumba menni, a kiállítóterekben csak úgy hemzsegnek a látogatók. Ennek ellenére a múzeumok és kiállítóhelyek nem bíznak semmit a véletlenre,
mint ahogy a sötétre sem; még akkor se, ha sötétben, tudjuk ezt a fekete tehén esete óta, minden megtörténhet. Így hát június 21-én akcióba lendülnek, és – immár hatodik alkalommal – mindent bedobnak, hogy Szent Iván éjét (egészen pontosan említett éj közelét) reggeltől késő éjjelig ünnepelhesse a nagyérdemű. A program temérdek, úgyhogy ha Pallasz Athéné (aki a tudományok mellett a művészetek istennője is) és az időjárás is úgy engedi, a tavalyi 235 ezres látogatószám idén akár a 270 ezret is elérheti. Egyetlen éjszaka alatt! Ilyen intenzitással – annak tükrében, hogy országos és éves szinten a múzeumok látogatottsága 10 millió körül mozog – a 2008-as norma akár bő egy hónap alatt teljesíthető volna.

A Pesti Műsor ajánlja

Magyar Nemzeti Galéria
A galériában idén – a kiállításokon túl, persze – a zenéé és a focié a főszerep. A Savoyai-teraszon felállított nagyszínpadon ott lesznek az utóbbi néhány év magyar felfedezettjei: a Singas Project, a Beat Dis és a Paso, ráadásnak pedig DJ Dimon, a Gogol Bordello zenekar hivatalos after-party DJ-je, aki európai turnéja alkalmával érkezik a Budai Várba. A komolyzenét kedvelőket a Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak kamarakoncertjei, a jazzrajongókat pedig az Unplugged Jazz színpad fellépői várják, de lesznek persze tárlatvezetések, filmvetítés, verses interaktív előadások, valamint kreatív gyerekprogramok is. Hab a tortán, hogy a programok mellett a Kupola Panorámateraszáról az éjszakai Budapestet, a teraszon elhelyezett kivetítőn pedig az aktuális EB-meccset bámulhatják a város- és focirajongók.

Iparművészeti Múzeum
Az Üllői úti múzeum június 21-én a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen MOME Maratont rendez, melyre este 6 órától hajnal hasadtáig várják a látogatókat. A szokatlan szombaton egy többszintes, a vízben való megújulásra és a szellemi megtisztulásra utaló, hatalmas vízcseppre emlékeztető medence-installáció foglalja el a múzeum előterét, felébrednek Magyarósi Éva alvó allegóriái, a Ferenc körúti metrómegálló kijáratától induló grafikai futószőnyeg pedig megmutatja, milyen is az a lépésálló reneszánsz. Az éj folyamán minimum egyszer megmozdulnak, életre kelnek a Medici-kárpitok puttós jelenetei, Vj Menzkie pedig az Anima Sound System és DJ Sikztah zenei aláfestésével vegyített mozgó montázsokat és fényfreskókat varázsol az Iparművészeti Múzeum falaira.

Kiscelli Múzeum
Szent Iván éjjelét a Kiscelli Múzeum a divat szolgálatába állítja. A látogatók maratoni divatbemutatók keretében közelről csodálhatják meg a kortárs magyar divatot meghatározó tervezők kreációit, a bemutatón szereplő divattervezők egyéb ruhakölteményeit és kiegészítőit, valamint a múzeum saját gyűjteményéből származó századfordulós ruhákat, ruhaterveket. A show-k közötti szünetekben a látogató elszürcsölhet egy feketét az alkalmi századfordulós kávéház asztalainál, vagy, ha a lába bírja, korhű táncra perdülhet, esetleg dalra fakadhat a fin de siécle inspirálta hangulatban. Azon látogatók között, akik – a helyszínen vagy elővételben – a Kiscelliben veszik meg jegyüket, értékes nyereményeket (a részt vevő divattervezők munkáit, Estée Lauder és Clinians ajándékcsomagokat) sorsolnak ki a múzeum munkatársai.
hirdetés

Ludwig Múzeum
Sztárok minden szinten – szól a Lumú hosszú éjszakás szlogenje, mely pusztán arra utal, hogy a látogatók lépten-nyomon, a múzeum egész területén a képző-, a zene-, a tánc- és a színházművészet meghatározó alakjaiba ütközhetnek. A nap szakmai különlegessége, hogy egy filmrészletekkel bővített beszélgetés keretében Frances Morris, a londoni Tate Modern gyűjteményének vezetője bemutatja a világhírű s a Ludwigban épp most kiállító Braco Dimitrijevic életművét, táncos unikuma pedig a Goda Gábor vezette Artus társulat kifejezetten erre az éjszakára s a múzeum tereire készített, a Kifordított szoba, avagy Embernövények a nappaliban című előadása. Abszolút egyszeri alkalom, hogy a Ludwig Múzeum új igazgatója, Bencsik Barnabás a szomszédos Nemzeti Színház újdonsült direktorával, Alföldi Róberttel közösen vezet tárlatot, a TÁP Színház pedig – majdnem teljes gárdával felvonulva – azt igyekszik megmutatni, milyen a lehető legrosszabb megnyitó vagy épp milyen a legelviselhetetlenebb látogató.

Petőfi Irodalmi Múzeum
A PIM, ahogyan azt magáról állítja, több mint múzeum: minden, ami irodalom. A szó, a hang és a kép múzeuma. A kortárs irodalom találkozóhelye. Épp ezért nem meglepő, hogy amit a hosszú éjszakára kínál, az – légyen szó kiállításról, beszélgetésről, színházról, zenéről vagy táncról – mind-mind az irodalom körül forog. A Múzeumok Éjszakáján megnyílik a Nyugat-kávéház, ahol a házias ételek és italok mellett szövegevés és versbonbonok is terítéken lesznek, aki pedig úgy érzi, hogy kiköpött Babits vagy Kosztolányi, az hasonmásversenyen bizonyíthatja a küllemek közötti megtévesztő egyezést. Míg a díszteremben Kiss Csaba Animus és Anima című egyfelvonásosa szórakoztatja a közönséget, mely Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója című orvosi tanulmánya nyomán készült, addig a kertben felállított nagyszínpadon Jónás Tamás és a 30Y ad Hámori Gabival megspékelt szentimentál-koncertet. Éjfélkor, kizárólag 18 éven felülieknek karikával, Szentkuthy Miklós ruhakölteményei vezetik be az érdeklődőket az öltözködés erotikájába.

Bajos Gizi Színészmúzeum
Mivel idén Szent Iván előre hozott éjjele egy napra esik a Zene Ünnepével, az OSZMI szombat éjszakája a színház és a zene szenvedélyes kapcsolatáról szól. Vágó Nelly, a színpadi látvány nagyasszonya ízelítőt ad a színpadi jelmez születéséről, Szalóki Ági népszerű Karády-estjével muzsikáltatja meg a vágyat, Kovalik Balázs, Mácsai János és Szinetár Miklós a színházi zenéről, s a Csárdás(éj)királynőről beszélget, a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai sanzonokat énekelnek, az Ascher–Novák-osztály pedig a Hair című musicalből és a ’70-es évek slágereiből ad válogatást. Az „i”-re a pontot a múzeum saját hanggyűjteményének ritkán vagy soha nem hallott felvételei teszik fel, melyek Kabaré-kuplé-operett címmel 1908–1918 közötti slágerekből szemezgetve szórakoztatják a közönséget.

21., szombat, 18.00-tól napkeltig
A múzeumok között közlekedő különbusz-járatok 18.00-tól hajnali 2.00 óráig a Deák Ferenc térről, a városnéző busz Erzsébet téri megállójából indulnak.
Belépőjegyek: 1200/600 Ft (kaphatók a részt vevő múzeumokban és a BKV kiemelt jegypénztáraiban. A megváltott belépőjegy a múzeumbuszra is érvényes!)
www.muzeumokejszakaja.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor