Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Hány gyerek fér el egy zongora alatt?
2013-12. szám / Pavlovics Ágota

Évtizedek óta a budapesti hangversenyévadok várva várt előadója. Hegedűs Endre, a kiváló pianista a romantikus zongorakoncertek avatott tolmácsolója minden szezonban elkápráztatja hallgatóit. Példaképe Liszt Ferenc, akit zeneszerzőként és előadóművészként csodál, emberi tartását, humánumát követendő példának tartja a maga számára. A zongoraművésszel a felújított Zeneakadémián megtartott novemberi koncertje előtt beszélgettünk.

A muzsikusok alig várják, hogy ismét birtokba vehessék a felújított Zeneakadémia épületét, különös tekintettel a nagyteremre. Ön milyen programmal tér vissza az alma mater falai közé?
H. E.: Schumann Bevezetés és allegro appassionato op. 92. című mű­vé|vel és a-moll zongoraversenyével, valamint Brahms B-dúr zon­go­ra­ver­se­nyé­vel. A Budafoki Dohnányi Zenekart Werner Gábor vezényli.

Önt a világ egyik legjobb Liszt-játékosaként tartják számon. Honnan az inspiráció, túl azon, hogy Lisztet minden tekintetben példaképének tekinti?
H. E:. Szeretem a szép hangokat, de nem vagyok az akusztika meg­szál­lott­ja. Meggyőződésem, hogy a Jóistentől kapjuk azt a pluszt, amit a muzsikálás során a közönségnek átadunk. Nem tudnám köz­ve­tí­te­ni a hangok mögötti üzenetet, ha nem hinnék abban, hogy ez a feladatom. A tehetségemet isteni ajándéknak tekintem. Azt remélem, hogy az örömöt, amit érzek, amikor játszom, a közönség is érzi.

Egészen biztosan különleges élményben lesz részünk a Művészetek Palotájában is 2014. január 17-én, amikor Szabadi Vilmossal közös zenekari estjén hallhatjuk majd játszani. Mivel készülnek?
H. E.: Beethoven két csodaszép művét adjuk elő, a D-dúr hegedűversenyt és a c-moll zongoraversenyt játsszuk. Partnereink az Óbudai Danubia Zenekar, valamint Héja Domonkos karmester. Célunk a szépség átadása a zenén keresztül, hogy a közönségünk hosszú időre feltöltődjön a muzsikánktól.

„A mesterművek életünket kiteljesítő üzenetet hordoznak. Bevilágítanak az emberi lélek mélységeibe, lemennek a poklok fenekére, majd onnan ujjongó örömmel szabadulnak fel a fényre… Mindaz, amit Schumann, Liszt, Chopin, Mozart, Bartók hagyott nekünk ajándékba, segít megérteni, miért érdemes élni” – ez a szép idézet Öntől származik.
H. E.: Meggyőződésem, hogy a zene az agyba jut, ám a lélekhez szól. Például Chopin h-moll szonátája számomra tökéletes mű, végleges kinyilatkoztatás az életről, a küzdelemről, a hitről. A mű vége pedig az élet és a hit diadala. Abban is hiszek, hogy a zene képes azonnali változást hozni az emberek életében. Elviszi őket egy olyan világba, ahol boldognak érzik magukat. Persze csak akkor, ha eljutnak a hangok a lelkükhöz. Arról, hogy a muzsikusok játéka elérte-e a közönséget, remekül képet lehet kapni a hangversenyek szünetében. Ha az emberek csodás zenei élményeikről beszélgetnek, jó volt a koncert. Ha gondjaikba merülve sétálnak, nem sikerült a zenészek és a publikum találkozása.
hirdetés

Olykor nehéz egy hosszú, munkával töltött nap után átlépni egy másik világba, akkor is, ha tudjuk, többek leszünk a koncert után.
H. E.: Mindig nagy tisztelettel gondolok azokra, akik áldoznak a koncertjegyekre, munka után ha­za­men­nek, átöltöznek, és eljönnek a hangversenyre. Fontos, hogy a zenét szívvel hallgassuk, legyünk nyitottak rá, őszintén érdeklődjünk, hogy a zeneszerző mit szeretne közölni velünk. Gyermeki lélekkel kell hallgatni a muzsikát. Az a jó, amikor a zene annyira magával ragadja a közönséget, hogy teljes csönd van a teremben. Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy a koncertterem „egyben van”.

Önt hallgatva az embernek olyan szavak jutnak eszébe, mint a derű, kiegyensúlyozottság, optimizmus. Mindezt e zenének köszönheti?
H. E.: Alapvetően melankolikus alkat vagyok. Szerencsére van egy csodálatos párom, akivel 35 éve harmóniában élek: Katica, a feleségem. Ő szangvinikus alkat, de gyakori jókedve mindenkire átragad. Nem hagyja, hogy belesüppedjek a borús gondolatokba! Persze, mi sem kaptuk munka nélkül ezt a boldogságot, mindennap megdolgozunk érte. Szerencsénkre művésztársak is vagyunk, gyakran adunk elő négykezes és kétzongorás darabokat.

Hegedüs Szalon, Holdfény estek, ifjúsági előadások, templomi koncertek, CD-k, DVD-k és még hosszan sorolhatnám. A szervezés nyilván inkább Katica feladata.
H. E.: Valóban, drága párom a motor cégünkben, a Stúdió Liszt Kft.-ben. Névválasztásunk kettős jelentésű, egyrészt a köznyelvi hangfelvételi stúdiót asszociálja, másrészt a latin „tanulok” szót őrzi. Tekintve, hogy Magyarországon nem is olyan régen még a tűrt kategóriába soroltak, a magunk kezébe vettük a sorsunkat. Beléptünk a „verseny-szférába”, s megpróbáljuk a lehetetlent: megélni a hangversenyeinkből. A fizetős koncertek mellett azonban sok mással is foglalkozunk. A budafoki Szent Lipót-templomban belépődíj nélküli hangversenyeket szervezünk, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban az énekórák keretében koncertórákat adok. Bevezetem az általam megszólaltatott műveket, a gyerekeket arrafelé tolom, hogy csodálkozzanak rá a zenei élményre. Ha nem mutatjuk meg nekik már korán a legmagasabb színvonalon a muzsikát, nem fognak felnőttként bemenni a hangversenytermekbe. A gyerekek megérzik, ha a zenész nem veszi komolyan a produkciót. Minden hónap harmadik csütörtökjén Hegedűs Szalon van az iskolában. A belépés ingyenes, de önkéntes felajánlásokat szívesen veszünk, és az iskola céljaira használjuk fel. 150–400 fő között van a hallgatók száma, olykor százezer forint is összegyűlik az adományokból. Budafokon, ahol lakunk, az önkormányzat támogatásával havonta adok szeretetkoncertet a 22. kerületi iskolásoknak, 6-tól 19 éves korig. Évente kétszer-háromszor otthonunkban is örömmel fogadjuk a zenebarátokat, a legifjabbakat is! Van 300 darab szivacs ülőpárnánk, a székeinkre akár 50 vendéget is le tudunk ültetni. A Hány gyerek fér el a zongora alatt? című programunkat élvezik a kicsik, ilyenkor mindent megmutatok a hangszeren, meg is foghatják az oldalát. Sokszor turnézom a világ távoli sarkaiban, mégis itthon játszani a legnagyobb élmény – s ki másnak adnám át szívesebben a zenei tudást, mint a saját népemnek.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor