Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
GasztroArc
Dr. Tar Ferenc, „atipikus” borkereskedő, a finewines.hu tulajdonosa
2013-12. szám / Illés Mihály

Agrármérnök, környezetgazdálkodási szakmérnök vagy, PhD-ztél, agrárirányú, sikeres informatikai vállalkozást üzemeltetsz.

Ha úgy vesszük, elég messziről indultál a borkereskedelem felé…
Dr. T. F.: Biztosan nem egy tipikus pályaív, amit bejárok, de nem minden összefüggés nélküli. Ráadásul sok szabadságot jelent, hogy a megélhetésem nem a boreladásoktól függ. Agrárvonalon az EU-s csat­la­ko­zás előkészítéséért dolgoztam, tíz évig voltam köztisztviselő a Földművelésügyi Minisztériumban, aztán kicsit belekóstoltam a ma­gán­szfé­rá­ba is, végül inkább saját vállalkozást indítottam, ami egyfelől szerencsére sikeres lett, másfelől viszont ciklikus elfoglaltságot jelent csak. A felszabaduló időmmel egyre kevésbé tudtam mit kezdeni, pontosabban túl sok mindent próbáltam egyszerre, mire a feleségem azt javasolta, válasszak ki valami szívemhez közel álló dolgot, amivel komolyan akarok foglalkozni. Ez lett a bor.

Amit azért addigra elég jól ismertél.
Dr. T. F.: Én egészen 1996-ig nem találkoztam a minőségi magyar borokkal, amikor is az amszterdami szak­mér­nöki képzésről hazatérve egy barátom elcipelt a Borfesztiválra, ahol aztán gyökeresen meg­vál­to­zott a véleményem, ezzel együtt az érdeklődésem is. Elkezdtem utánajárni dolgoknak, tényleg minden érdekelt és érdekel mind a mai napig a borral kapcsolatban. Elvégeztem a legmagasabb szintű boros (WSET) képzéseket itthon, jelenleg a WSET Diploma kurzusát próbálom befejezni Ruszton, Ausztriában. Beszippantott a dolog. De nem akartam én különösebben kereskedésbe fogni, az csak úgy jött.

Hogy lehet véletlenül borkereskedést indítani?
Dr. T. F.: A dolog onnan indul, hogy engem a rajnai rizling bűvölt el a legjobban, ebben a fajtában találtam meg mindazt, amit a borban szeretek. Leginkább az élénk, harmonikus, érett és komplex savakat. És volt egy itt dolgozó német fiú, aki egy profi rajnai rizlinges webshopot működtetett, én voltam az egyik leg­meg­bíz­ha­tóbb törzsvevője. Aztán egyszer, mikor rendelni szerettem volna újabb tételeket, azzal állt elő, hogy becsukja a boltot, mert az élet visszaszólította Németországba. Én pedig úgy döntöttem, hogy belevágok. Megállapodtunk és 2012 végén elindultam ezen az úton is.
hirdetés

Tehát a német rajnai rizlingre specializálódtál. Jó, hogy nem ebből akarsz meggazdagodni, de egy ilyen monomániával lehet azért üzletet csinálni?
Dr. T. F.: Nagy bizniszt nem, de azért nullszaldó fölött igyekszem maradni. Én tényleg nem ebből élek, sokkal inkább kultúrmisszió, hogy megmutassam azokat a külföldi borokat, amiket a saját ízlésem szerint a legszebbeknek tartok. És még úgy is megéri, ha csak a bekerülési ár visszajön, mert rengeteg embert tudok megfertőzni ezekkel a számukra még feltáratlan borrégiókkal. Szívesen tartok borkóstolókat, kurzust, borvacsorákat, és egyre többen szeretik meg ezeket a borokat. Amúgy azért a dolog már nem csak a rajnai rizlingről szól. A saját preferenciák és a törzsvásárlóim érdeklődése új borvidékek felé fordított, így a korábbi német és osztrák fehérborokon túl új színek kerültek fel a palettára – ez lett a FineWines –, Új-Zéland, Oregon és Piemont szebbnél szebb borai: pinot noirok, cabernet-ek, barberák, barolók...

De hát ezek nem fehérborok!
Dr. T. A.: Igen, de legalább olyan szépek vörösben, mint a rajnai fehérben!





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor