Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Oroszok a spájzban
Matrjoska
2013-12. szám / DIBBUK

Rejtélyes romantikával vonzódunk az orosz gasztronómiához, pedig hát a két nép közös tör­té­nel­me nem tekinthető felhőtlennek. Ennek ellenére vagy épp emiatt az orosz (cári) világot

úgy képzeljük, ahogy Alfonzóék mutatták be a Ványadt Ványatovics Vinyovban: szamovár, meghitt, nagyon ráérős nyugalom, béke, sós he­ring. Erre a tán sosemvolt miliőre hajaz a szuperdrága Aranykaviár az első kerületben, és ezt ellenpontozza a most megnyílt, mél­tá­nyo­san árazott Matrjoska a nyolcadikban.
Nem egy Dosztojevszkij-regény diszkréten félhomályos, arisztokraták látogatta bordélyházát rendezték be a Lőrinc pap téren, hanem csak egy csipetnyit nosztalgiázó, cirill betűs mesékkel díszített falú, modern bisztrót. Rövid étlap, hosszú vodkasor, Ararat konyak többféle év­já­ra­ton, jól összeválogatott magyar borok, közepesen jól össze­vá­lo­ga­tott, iskolás-betanuló szintű, de mindenképpen nagyon igyekvő felszolgáló-gárda. A rendelést tableten rögzítik, úgyhogy a 21. század az orosz tajgára is begyűrűzött.
Örömteli, hogy a konyha nem csupán a nagy orosz klasszikusokat akarja megmutatni: ezzel a rövid, kategóriánként két-három tételes étlapon nagyon hamar unalmassá válna, kimerülne, legfeljebb a turistákat lehetne vele megszólítani, de nagyon hangosan kellene hozzá kiabálni a nyóckerület mélyéről… A frissen pörgő alapanyagok, a papíralátétre nyomtatott étlap arra utal, hogy ugyan oroszosan főznek, orosz fejjel gondolkodnak a konyhán, de nem életcéljuk, hogy egy város hozzájuk járjon scsíért. Kaviár, mondjuk, van, nagy szemű, vörös keta kaviár, apró kenyérkorongokon. Friss, vibráló ízhatású, jó felütés. A langyosra melegített szeljodka (hering lilahagymás krumplisalátával) még tökéletesebb, ennél jobb minőségű halhoz ebből a kategóriából még nem volt szerencsénk. Talán egy kicsit bátrabb fűszerezést, savanyítást el tudnánk képzelni. És scsí ugyan nincs, de borscs van, úgyhogy a nagy hideg tél nem marad forró, klasszikus orosz leves nélkül. Cékla nélkül viszont igen: nagyon sajátos, hogy a céklalevesbe – nyilván szándékosan – nem tettek céklát a maga valójában, csak a leves levébe került a jellegzetes színű alapanyag. Zöldségnek krumplikockák, húsnak jóféle marhahús gazdagítja a fogást, ami még így is kicsit izgalmak nélküli marad.
Az est fénypontjává válik viszont a vastag szeletekre szelt, rózsaszínre sütött, szaftos kacsamell, nem is csak a hús miatt, hanem a kelkáposztakrém és a krumplinudli kísérők miatt. Mennyei étel. Csak dicsérni lehet a káposztás piroggal tálalt, vajpuha borjúcsülköt is. A pelmenyi hozza a kötelezőt: házi tészta, egészen jó húsos töltelék, a szószban mintha kis alkoholt is felfedeznénk, de lehet, hogy ez még a vodka utóhatása… Az étlapon feltüntetett halibut helyett tilápia van, nem hiszem, hogy ez Budapesten bárkinek oszt, vagy szoroz: jó minőségű, feszes, fehér húsú halfilé, vékonysága okán kicsit talán kiszáradt, de különben jól elkészítve, rafinált édesköménymártással és pirított gombákkal tálalják.
A létező összes fajta, vagyis mindkét desszertet megkóstoljuk. A csokoládévariációk elnevezésű szeletben a házi szilvalekvár különlegesen finom, a frissen készülő szirnyiki (vaníliaszószos, túrós desszert) maga az álom. Utána öntünk egy Ararát konyakot, és megyünk vissza a hideg pesti télbe. Noha, mint három nővér, Moszkvába vágyunk.

VIII., Lőrinc pap tér 3.
Főétel: 1800–2900 Ft
Kritika (4,5)
hirdetés












vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor