Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Fesztivál
Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014
2014-02. szám

Sok-sok programmal, a közkedvelt régi helyszínek mellett új művészeti színtereket is bevonó, széles közönségérdeklődésre számító kínálattal jelentkezik 2014-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál. A programban fantasztikus énekesekkel, operaritkaságokkal, kivételes kisugárzású előadóművészekkel, mágikus erejű táncelőadásokkal találkozhatnak az érdeklődők.
A nemzetközi jazzélet egyik legtekintélyesebb művésze, Lee Ritenour évtizedek óta közvetít a különböző stílusok és generációk között, igazi integratív személyiség. Pályafutása során több mint negyven lemezt adott ki, legutóbbi albuma, a Rhythm Sessions 2012 őszén jelent meg. A művész március 21-én a Millenáris Teátrumban lép fel.
Egy újraírt filmzene révén kerül más megvilágításba egy régi mozi­klasszikus. A Jean Cocteau által írt és rendezett A szépség és a szörnyeteg (1946) főszerepét Jean Marais játszotta. Philip Glass, a kortárs amerikai zene egyik legnépszerűbb alkotója ezt a filmet „hangolta” újra: nemcsak a kísérőzenét írta meg, a dialógusokat is operaénekesekre fogalmazta át. Az új zene négy énekes és a Philip Glass Ensemble élő előadásában a vetített filmmel tökéletes össz­hang­ban csendül majd fel a Müpában március 22-én.
Az egyik legimpulzívabb karmester, Jean-Christophe Spinosi és együttese, az Ensemble Matheus három éve elvarázsolta a Tavaszi Fesztivál közönségét, amikor egy Vivaldi-ritkaságot, az Orlando furioso című operát adták elő. A varázsszigetre vetődött lovag történetét ezúttal Händel megzenésítésében hozza el, parádés szereposztásban. A Zeneakadémián március 23-án hallhatjuk többek között David DQ Lee-t, Kristina Hammarströmöt, Veronica Cangemit és Luigi De Donatót.
Simon Keenlyside az egyik legismertebb brit bariton március 23-án a Müpában ad áriaestet. A művész az elmúlt évtizedekben a világ szinte valamennyi jelentős operaházában fellépett, repertoárja Purcelltől a kortárs szerzőkig terjed.
A BBC Filharmonikus Zenekar vezető karmesterével, napjaink egyik legelismertebb és legfoglalkoztatottabb spanyol dirigensével, Juanjo Menával ad különleges koncertet. Vendégszólistájuk az „ütő­hang­sze­rek varázslója”, az osztrák Martin Grubinger lesz a Müpában március 25-én. A kortárs karmesterek egyik legjobbja, Zubin Mehta a Bécsi Filharmonikusokat dirigálja a Müpában március 28-án.
A zseniális szobrász, Auguste Rodin és a modellből nem kevésbé zse­niá­lis szobrásszá fejlődő fiatal lány, Camille Claudel viharos, művészi féltékenységgel terhelt szerelme a művészettörténet egyik legkegyetlenebb love storyja. A Vígszínházban március 31-én és április 1-jén Borisz Eifman és a Szentpétervári Balett fantasztikus tánc-látomásként meséli el történetüket.
Az egyik legrejtélyesebb kémhistória nyomába eredt Várkonyi Mátyás és Béres Attila. A Müpában április 1-jén látható különleges operájuknak centrumában Mata Hari és a tomboló életöröm, a lázadó nők, a forradalmárok, a művészek és a szerelmesek városa, Párizs áll. A darab a múlt század legnépszerűbb zenei irányzatait felhasználva ötvözi a dallamos opera és a magával ragadó musical erényeit.
A sztárbariton, Erwin Schrott egy varázslatos utazásra, a tangó és a latin-amerikai zene világába invitálja hallgatóságát április 2-án a Vígszínházban. Buenos Airesbe, ahol a tangókat és milongákat más népszerű dallamok társaságában ma is az utcán játsszák és éneklik. Rojotango című albuma két éve nagy siker volt, ennek anyagát mutatja be a Rojotango Ensemble társaságában.
A Versailles-i Barokk Zenei Központtal szoros együttműködésben készül Vashegyi György, a nagy francia operaszerző, Jean-Philippe Rameau magyarországi apostola, hogy a Les Fetes de Polymnie zenéjével ismertesse meg a Müpa közönségét április 6-án. Olyan nemzetközi sztárénekeseket sikerült megnyernie, mint Véronique Gens vagy Mathias Vidal, valamint a jövő csillagát, Baráth Emőkét.

www.btf.hu
03. 21.–04. 06.
hirdetés














vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor