A gasztronómia mindig új és új területeket hódít meg, a bisztró-kultúra oldalvizén feltörekvőben van a street food mánia, a minőségi gyorsételek között is a kézműves hamburgerek
a jelenlegi legnagyobb favoritok. A hamburger-korszak egyik új üdvöskéje, a Széna tér közelében találhat Finomító előtt ebédidőben kígyózó sorok állnak. Majdnem mindenki elvitelre kéri a betevőt, lévén leülni csak néhány párnak lehet egyidejűleg. A pult mögötti látványkonyhán a tagbaszakadt legények állják a sarat, folyamatosan készülnek az ételek, a kedves felíró lány pedig rendíthetetlen mosollyal veszi a rendeléseket, tölti az italokat, adja ki a süteményt. Óriási a pörgés.
Ennyi ember nem tévedhet, gondolhatnánk, de aztán mégsem vagyunk maradéktalanul elégedettek. Ami a legfontosabb tételt illeti, a húspogácsa tényleg finom, a chilis-sajtos változat összességében is elég izgalmas, ötletes. A másik, BBQ változat már semmi extra (ilyen néven is működik egyébként kiváló hamburgert előállító céh), a házinak tűnő szörp közepes, a szóda langyos, de a legnagyobb baj, hogy a tonhalas szendvics szimplán romlott, büdös, ki is dobjuk. Kifejezetten vacak az egyébként hívogató külsejű meggyes máktorta is, kocsonyás gyümölcszselével, szárazkás tésztával. Laár András, alias Besenyő Pista bácsi fergeteges magánszáma jut eszünkbe, amikor arról elmélkedik a maga ellenállhatatlan módján, hogy a kőolaj-finomító egy teljesen reménytelen vállalkozás, hiszen a kőolaj nem lesz finom, akármit is tesznek vele. Megengedően hozzáteszi, hogy elképzelhető, hogy egy icipicit végül finomabb lesz, mint volt, de attól még finom semmiképp sem lesz. Nem leszünk törzsvendégek, de a sort elnézve nem fog feltűnni a hiányunk.
II., Varsányi Irén u. 33. |