Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Fesztivál
Budapest Folk Fest
2014-03. szám

„A folk egy mély kút, ahonnan megannyi más stílus is táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó.” Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának. A Fonó 2010 óta minden tavasszal
megrendezi a folk fővárosi ünnepét, bemutatva a népzene és világzene legizgalmasabb hazai és határon túli képviselőit, valamint rangos külföldi művészeket. „Múltunk a népzenén keresztül találkozik a jelennel, ahol megannyi zenei virágot hajtva alakítja a jövő kultúráját. A Fonó hivatása, hogy ezt a folyamatot segítse”– mondja Horváth László fesztiváligazgató

Idén húsvéthétfőn indul a Budapest Folk Fest a Locsolóbállal, amely koncert és – a ház hagyományai szerint – táncház is egyben, ahová a sepsiszentgyörgyi Hevedert, az egyik leghitelesebb és legnépszerűbb erdélyi táncházi zenekart hívták vendégül. A kedd az etno jazzé: kü­lön­le­ges vendégük Mezei Szilárd vajdasági hegedűs-brácsás és zenekara lesz, akinek az elmúlt években a londoni Leo Records kiadónál je­len­tek meg felvételei. Bemutatkozik egy izgalmas nemzetközi produkció: Karoliina Kreintaal észt hegedűs triója, és fellép a Dresch Quartet is, amelynek a Fonó kiadásában napvilágot látott Kapu és kert című le­me­ze már megjelenése után pár nappal egy internetes kö­zön­ség­sza­va­záson az Év Jazzlemeze lett.
A szerdai nap a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: a Fonó Szerdákon minden héten több száz ember tanul táncolni, havonta egyszer pedig adatközlőket, hagyományőrző mestereket hívnak, akiktől közvetlenül lehet elsajátítani azt a hagyományt, táncokat, énekeket, életszemléletet, amely a miénk is. Ezúttal egy érdekes vidékről, a Békés megyei Méhkerékről, Magyarország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a szerdai Méhkeréki bálba. Ugyanezen a napon, szerdán a Művészetek Palotájában a Csík zenekar mutatja be új – a Fonó kiadásában megjelent – lemezét. A legendás együttes hagyományőrzőket és zenész barátokat hív meg a lemezbemutató nagykoncertre.
24-én Szent György-napot tartanak: a Téka zenekar vezetője, Lányi György az est házigazdája, fellép a világ egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György és zenekara, a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István „Szalonna” prímással és bandájával. A Ferenczi-féle fúziós zenekar a népzenész Szalonnáékkal többször bemutatkozott már, és mindahányszor bebizonyosodott, hogy műfajok feletti zene létezik csak. A Hagyományok Házában a Páva-győztes Parapács zenekar mutatja be első, a Fonó kiadásában megjelent lemezét.
Tavaly volt először a „Csak csajok” nap a műfaj kiemelkedő női előadóival. Idén vendégül látják Szvorák Katit és tanítványait, Orbán Johannát, Paár Julcsit és Timár Sárát. Ezen az estén mutatkozik be a Fonóban a Fölszállott a Páva 2014-es felhívására alakult női formáció, a Csercsel Énekegyüttes, és itt lesz a Páva-győztes Csizmadia Anna is zenekarával, valamint fellép a dinamikus Forgó zenekar. Ugyanezen a napon a Cimbaliband mutatja be a Fonó gondozásában megjelent, Vidámpark című lemezét a gödöllői Művészetek Házában.
Van benne muzsika! Évente egyszer a rész vevő népzenészek úgy keresik az Év népzenész borát, ahogyan régen tették ezt a falvakban: van-e benne muzsika? A fesztivál kiemelt nemzetközi vendége lesz a baszk zene egyik legjelesebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara. Beltran egy baszk nemzeti ütőhangszeren, a txalapartán játszik elsősorban, a baszk hangszerek és zene legaktívabb oktatója, tanára, hagyományainak ápolója. Szintén ezen az estén lép fel a toplista dobogós Buda Folk Band, a Góbé és új lemezét bemutatja a Tallabille.
A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz, megnyitva ezzel a szabadtéri nyári fesztiválszezont is. Fellép a moldvai és román tánczenék hazai nagyágyúja, a Fanfara Complexa különleges román vendégeikkel, a Fanfara Shukarral adnak közös koncertet, így igazi Fúvós fergeteggel zárul az idei Budapest Folk Fest!

A műsorváltoztatás jogát a Fonó fenntartja.


Fonó
2014. április 21–27.

hirdetés















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor