Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Kékfrankos! Most!
2014-05. szám / IM

Ilyen még nem volt: a már bejáratott Furmint Február és a már gyerekkorba lépett Olaszrizling Október után első alkalommal rendezte meg a Kékfrankos!

Most! című tematikus rendezvényt az egyre aktívabb Winelovers szervezőcsapat április 30-án a Boscolo Hotelben. Ha a hónapnevekből kifutottak is, ötletekből továbbra sem: a két fehér szőlőfajta után önálló eseményt kapott a legnagyobb mennyiségben termelt kékszőlő, a kékfrankos is. Ez utóbbit is őshonosnak, hazai fajtának tekintjük, így illő, hogy a kékfrankos renoméját is megpróbálják ilyen illusztris rendezvényekkel vagy akár tematikus hónappal is visszatornászni.
hirdetés

A mesterkurzusok (egy áttekintő, bevezető előadás és kóstoló Mészáros Gabriellával, egy szekszárdi kékfrankos-sor, illetve egy Weninger-sor Sopronból) remek keresztmetszetét adták a fajtának, az igazi összehasonlításra, elmélyedésre pedig a sétáló-kóstoló adott lehetőséget. A szervezők, nagyon okosan és egyben udvariasan, több osztrák borászatot is vendégül láttak, a „sógorok” kicsit előrébb tartanak már a kékfrankos megértésében, így a látogatók közvetlenül tapasztalhatták, hogy mire lehet jutni ezzel a bordói világfajtáknál kevésbé testes, élénk, Kárpát-medencei fajtával. Hogy az Ausztriával határos, bortermelő területeiben pedig össze is érő Sopronban mutatja legszebb arcát a hazai kékfrankos, az talán nem meglepő, de még így is ki kell emelni a Pfneiszl lányok megejtően harmonikus, Jégkorszak nevű kékfrankosát, illetve természetesen Luka Enikő parádés tételeit is.
Ami viszont már nagyobb meglepetés, hogy a mátrai „tőkések” is döbbenetes minőséget képviselnek a vörösborok tekintetében: Karner Gábor és Losonci Bálint borait élvezhettük, Szecskő Tamás ezúttal csak személyes jelenlétével emelte a rendezvény fényét. A kékfrankos „másik oldala” természetesen Szekszárdon terem, a jóval melegebb éghajlat más karakterű, érettebb gyümölcsökre hajazó illatvilágú, melegebb tónusú borokat eredményez; kiváló tételeket mutatott ebből a Heimann család, Taklerék és a Posta testvérek pincészete is. Külön öröm, hogy több, korábban ismeretlen nevű kis gyöngyszemre is bukkanhattunk, ilyen volt a Gajdos Pincészet Egerből, illetve az egészen miniatűr készlettel rendelkező, balatoni Guden Kisbirtok kékfrankosa és rozéja.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor