Alig hatvan kilométerre Budapesttől terül el egy, a magyar borkedvelők előtt még nem különösebben ismert borvidék. Esztergommal átellenben, Párkány mellett kezdődik a déli lejtőin szőlőterületekkel tarkított dombság, mely Érsekújvár felé húzódik tovább. Ez a terület évtizedeken át kiszolgálta a szlovákiai nagyüzemeket szőlőalapanyaggal, manapság azonban egyre-másra bukkannak fel helyi bortermelők, kitűnő minőségű, egyedi karakterű boraikkal. Bott Frigyes 2006-os évjáratú Pinot blancja a muzslai hegyen termett. A Révkomárom melletti Örsújfalun élő vállalkozó néhány éve fedezte fel a termőhelyet, ahol rögtön földvásárlásba és szőlőtelepítésbe kezdett. Családi házuk garázsában és az alatta kiépített pincében borászkodik, és mára már évi 15 ezer palackot készít. A kóstolt Pinot blanc, azaz fehérburgundi nagy testű, hordóban kierjedt és érlelt bor. Illatában vanília, tölgyes fűszeresség, alma érződik. Savtartalma harmonikus, ízében is felbukkan az elegáns újfa, cseppnyi csersav és gazdag zamatok kíséretében, utóíze kellemesen fanyar. Tartalmasabb, fűszeres szárnyas és halételek vagy akár nem túl nehéz sertés-, esetleg báránysült mellé is ajánlható.
Beszerzés: Terroir Club
2880 Ft/palack
|