Grőber Jenő egri szőlősgazda a múlt század elején alkotta meg az Egri bikavért, hogy megmutassa az Eger sokszínű borvidékén termő vörösborok szépségét, erejét s velejét. A jól csengő név és a válogatott fajták szabályozott házasításával készülő bor meghozta a várt eredményt: a bikavér a borvidék legismertebb márkaneve lett.
Az egri borásztársadalom száz év elteltével elérkezettnek látta az időt, hogy megkeresse a bikavér „fehér párját”. Megtalálta, és megszületett az Egri Csillag. A fehér házasítás a Kárpát-medencei fajtákra: a furmintra, a hárslevelűre, a leánykára, a királyleánykára, a zengőre és a zenitre épül a bikavérhez hasonló, nagy reményekkel. Régi és közkedvelt hagyománya a Bikavér Ünnepnek, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket. Egy bikavér, egy egri étel, igazi borgasztronómiai gála. Idén is az új, kitágított helyszínen, az Érsekkert árnyas, zöld miliőjében kerül megrendezésre a borünnep, amely az előző években már elnyerte a nagyszámú vendégsereg tetszését.
Eger, Érsekkert
07. 11–14.
|