Egy igazán jó pálinka annak a gyümölcsnek az esszenciája, tömény kivonata, amelyből készült. Ha ennél még többre vágyunk, érdemes érlelt változatot választani. Persze nagyon érdekes lehet egy különleges gyümölcsből – például birsből, bodzából – készült párlat is, de az igazi élményt, kifinomultságot talán a hordós érlelésű pálinkák adhatják. Az Agárdi Pálinkafőzde Miraculum márkanév alatt forgalomba hozott Érlelt almája illatban a frissen reszelt almára, almakompótra – és érdekes módon a friss ribiszkére – emlékeztet, amihez pörkölt fás, vaníliás-puncsos aromavilág társul. Az alkoholtartalom a normálisnak tekinthető 40 százalék, bár ez manapság már visszafogottabbnak számít. Megkóstolva tüzességgel, összetett zamattartalommal találkozunk, utóízben kellemes kesernyével. A közhiedelemmel ellentétben a pálinkák, különösképpen az érlelt változatok, nem igazán alkalmasak aperitif-italnak. A magas alkoholtartalom lebénítja az ízlelőbimbókat, ezért az ételek ízeit tompábbnak érezzük. Érdemes inkább – de azt nagyon – emésztést segítő levezetőként, azaz digestifként beilleszteni a menübe, és beszélgetve vagy csak elmerengve elücsörögni mellette.
Beszerzés: Corvinum
4140 Ft
|