Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
DVD
Három régi Makk-film
2008-30. szám / Dercsényi Dávid

Az elnyűhetetlen Liliomfi után ismét három Makk Károly-filmet jelentetett meg a Best Hollywood, melyek az 1954-es klasszikus film után születtek.
A Mese a 12 találatról 1956 nyarán készült, a Fűre lépni szabad 1960-ban, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? pedig 1964-ben – mindegyik egy-egy meglepően árnyalt pillanatfotó a korról, amiben készültek, és bizonyíték Makk szakmai felkészültségére, tehetségére. Könnyed hangvételű darabok ezek, de, mint ezt Makk akkori állandó forgatókönyvíró partnere, Bacsó Péter későbbi, rendezőként jegyzett filmjeivel is bizonyítja, a könnyedség, a humor, a vígjátéki műfaj nem a sematizmus egy újabb arcát villantotta fel, hanem ilyen-olyan szinten kritikát fogalmazott meg, kimondott dolgokat. S ha ez ma már biztos nem hat olyan erővel, mint akkor, a kora viszonyai között nagy dolognak számított, és ami még fontosabb, a mára aktualitását vesztő kibeszélés funkciója nélkül is nézhetőek, élvezhetőek maradtak ezek a filmek.
Amelyek közül érdemes kiemelni a legidősebbet, a Mese a 12 találatról címűt. Az 1956-os év kulturális téren igen liberális volt, ekkor adják ki először például Szabó Dezső szatirikus novelláit a háború után, és az ekkor készült Makk-film is meglepően szabadnak tűnik világlátását, kiszólásait, karaktereit tekintve. A mára érezhetően túl sok narrációval összefűzött, az olasz szkeccsfilmekre hajazó vígjáték több szálon futó történeteinek hősei közt több nem kifejezetten szocreál hőst fedezhetünk fel (egy középkorú orvos és egy pincér, akinek a hivatalosan szigorúan antipélda Gundel az etalon), és a korabeli viszonyokra is rendre érkezik egy-egy ironikus félmondat Várkonyi Zoltán narrációjában. Igazi sztárparádé a szereposztás Darvas Ivántól Psota Irénen át Somló Istvánig. Ráadásul zsdanovi farkat sem kapunk tanulságként, sőt, mintha a szocreál eme ideologikus zárlaterőltetését kifejezetten parodizálnák a készítők. (A film épp október 23-án készült el, Makk még épp elcsípte a Sztálin-szobor ledöntését.) Mint mindahány műben, a Fűre lépni szabadban is remek színészi teljesítmények láthatók, mint például Páger Antalé, de itt a történet mára megkopott, a karakterek vékonykák, s főleg azt csodálja a mai néző, mennyire tökéletesen tudta a szakmát már ekkor a Gertler Viktor mellett asszisztensként mindent magába szívó Makk, és milyen kiváló operatőröket választott magának Illés Györgytől Eiben Istvánig. Ennek lehet a szimbóluma az a tökéletes daruzó kameramozgás a Fűre lépni szabad legelején, amellyel végignézhetünk az Andrássy úton (ekkor talán épp Népköztársaság útjának hívták). A Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? is rejtett kritika a politikai vezetésnek, holott a forgatókönyv alapja egy bizonyos Mikszáth Kálmán regénye, amiből Hubay Miklós írt forgatókönyvet. A Psota Irén – Darvas Iván párost itt is megcsodálhatjuk, és a fiatal, hamvas Pécsi Ildikó is feltűnik a színen.
A fiatal alkotógárda élvezettel és tehetséggel csinálta a filmeket, a számos poén mellett a kor szokása szerint slágerekkel is teleszórva a komédiákat, melyek így egyszerre szórakoztatnak és beszélnek a korról, amiben lehetett így is kávét rendelni: „Két duplát, csepegtetve!”


Mese a 12 találatról
Főszereplők: Psota Irén, Darvas Iván, Tolnay Klári, Ruttkai Éva, Zenthe Ferenc
91 perc
hirdetés

Fűre lépni szabad
Főszereplők: Páger Antal, Tolnay Klári, Tordy Géza, Benkő Gyula, Sinkovits Imre
98 perc


Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?
Főszereplők: Psota Irén, Darvas Iván, Pécsi Ildikó
83 perc

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor