Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat

Ha már egyszer nyár van… 2.
2008-30. szám

Pár héttel ezelőtti összeállításunkban a június végi és júliusi fesztiválokból állítottunk össze egy termetesebb akciótervet,
ha pedig még bírjuk szusszal, akkor most itt a következő ajánlatcsomag. Az augusztust is végig lehet léggitározni vagy szeletelni – kinek mire van gusztusa.

Off Fesztivál (Lengyelország)
Augusztus 8–10.
Mysłowice egy 75 ezer lelket számláló, 14. században alapított dél-lengyel városka, ahol 2006 óta tartják meg ezt az egészen fiatal fesztivált. A szülőatya egy helyi rockbanda, a Myslovitz feje, Arthur Rojek. Az Off konkrét zenei stílusra szakosodott, elsősorban az alternatív gitárzenéké a terep, az indie-é, a punkké, de azért jazzbandák, hiphoperek és némi elektronika is belefér a képbe. A lengyel fellépők mellett idén többek között az Of Montreal, a Clinic, a British Sea Power, a So So Modern, Caribou, a Dat Politics, a Menomena, a Kling Klang és a Mogwai teszi tiszteletét Mysłowicében. A három napra szóló belépő 85 zloty (25 euró), de egynapos is váltható 45-ért (13 euróért).

Sziget Fesztivál (Magyarország)
Augusztus 12–18.
Ez évben már 16. alkalommal várja a belföldi és külföldi érdeklődőket hazánk leghatalmasabb zenei fesztiválja, a Sziget. Bár voltak másféle híresztelése, a helyszín idén akkor is az Óbudai-sziget lesz. Már Gerendai Károly is megmondta a PM-interjúban, hogy a Sziget mára az 5–10 legnagyobb európai fesztivál közé tartozik, aminek csak örülhetünk, mert végre valami, amiben az élbolyhoz tartozunk. Ennek ellenére minden évben kikezdik valamiért a Szigetet, amelyik azonban, köszöni szépen, jól van a mai napig. Bár az idei attaknak köszönhetően most csak 5 napos lesz a rendezvény, de a program így is színvonalas, sőt, a szokásos egy nulladik nap helyett idén kettő is lesz: az elsőn a magyar dal napja, a másodikon az Iron Maiden koncertje szórakoztatja majd az érdeklődőket. Aztán, hogy ki mindenki lép fel majd a fesztivál rendes játékideje alatt, elsorolni is sok lenne, de azért néhány név álljon itt mézesmadzag gyanánt: Sex Pistols, R.E.M., Kaiser Chiefs, Serj Tankain, MGMT, Alanis Morissette, The Kooks, Jamiroquai, Róisín Murphy, The Killers, Babyshambles, Pendulum, The Wombats, Lee „Scratch” Perry, Goran Bregovic, Mory Kanté, Transglobal Underground, Brisa Roché, José Gonzales, Kraak & Smaak, Justice, Carl Cox, Vitalic. A hazamenős hetijegy 30 000 Ft-ba, az ott-alvós 37 500 Ft-ba, míg a napijegy 8000 Ft-ba kerül, a magyar dal napja pedig csupán 2500 Ft erejéig terheli meg a pénztárcánkat.

Pukkelpop (Belgium)
Augusztus 14–16.
Hasselt városát még a 7. században alapították, de akkor még, érthető módon, senki nem gondolta, hogy itt lesz a helyszíne a későbbiekben a legnagyobb belga könnyűzenei fesztiválnak, amit 23 éve, 1985 óta rendeznek meg. A Pukkelpop eredetileg alternatív zenei megmozdulás volt, de ahogy idősödött, úgy vált zeneileg egyre sokszínűbbé. A 90-es évek közepén nagy minőségi ugrás (sok zenekar, több nap) következett be a fesztivál történetében, és akkor nyerte el a városon belül a végső helyszínét is. Az idei kínálatban szerepelnek: Metallica, Sigur Rós, Bloc Party, Soulwax, Editors, The Killers, Tricky, Manic Street Preachers, Mercury Rev, M83, Junkie XL, Elbow, Ian Brown, Hercules & Love Affair és még sokan mások. A háromnapos jegy 135, a pénteki 75, míg a csütörtöki és a szombati 72 euró.

Lowlands (Hollandia)
hirdetés

Augusztus 15–17.
Az ezredforduló óta a Pukkelpop legnagyobb körzeti kihívója a Lowlands Hollandiában, ami fokozatosan nőtt egészen hatalmas méretűvé. Azt nem tudni biztosan, vajon mennyire akartak a belgák orra alá borsot törni a hollandok, de nemcsak egy időben zajlik a kettő, hanem még a zenei kínálatát is hasonló: elsősorban angolos, gitáros, alteros. A fellépők között lesz az idén a Basement Jaxx, az Arcade Fire, a CSS, a CocoRosie, a Dinosaur Jr., Dizzee Rascal, az Eagles Of Death Metal, a Groove Armada, az Interpol, Jamie T, a Just Jack, a Kings Of Leon, a Kasabian, az LCD Soundsystem, a Sonic Youth, a Tool, M.I.A. és Mika is. A belépő 132,5 euróba fáj.

V (Anglia)
Augusztus 16–17.
A belga fesztivál vs holland fesztivál párharcot úgyis eldönthetjük, hogy inkább egyikre se megyünk el, hanem ellátogatunk a világ legrövidebb nevű fesztiváljára, a V-re. A rendezvény két helyszínen zajlik egyszerre: egy dél-staffordshire-i faluban, Weston-under-Lizardban, azon belül is a Weston Parkban, illetve Chelmsford városában, a Hylands Parkban. A trükk az, hogy ami az egyik helyen történik az első nap, az a másikon a második nap. A 12 éve, 1996 óta megrendezett fesztivál idei nagy villantói között szerepel a Muse, a Prodigy, Duffy, a Sugababes, Estelle, a Pogues, Siouxsie Sioux, Roots Manuva, Lenny Kravitz, a Verve, a Charlatans, a Zutons, a Chemical Brothers és a Hot Chip. Kempinggel 145, anélkül pedig 125 font a beugró.

Reading és Leeds (Anglia)
Augusztus 22–24.
Reading az egyik legrégebbi angol város, ha nem a legrégebbi. A település fesztiváljának története egészen a hatvanas évekre nyúlik vissza, bár akkor még National Jazz Festivalnak hívták. A 70-es években aztán megjelentek a progresszív rockbandák, a bluesegyüttesek és a heavy metal gitárvirtuózai, hogy aztán az évtized végén már a punkok is beférjenek a repertoárba. A 80-as években volt pár év szünet, majd 87-től folytatódott a műsor, ami a mai napig erősen tartja magát. 1999 óta a Reading fesztivállal egy időben zajlik egy másik is, Leedsben, s a helyzet hasonló a V-nél tapasztaltakkal: ami Readingben pénteken van, az Leedsben szombaton, ami szombaton, az vasárnap, és ami vasárnap, az pedig pénteken. Reméljük, érthető. Az idei három nap fő fellépői: Rage Against The Machine, Queens Of The Stone Age, Metallica, The Raconteurs, Slipknot, Serj Tankian, The Killers, Editors. A háromnapos jegy 165, a napi jegy 65 fontot kóstál.

SZIN (Magyarország)
Augusztus 27–31.
Hol máshol fejeznénk is be az augusztusi fesztivál-körutazást, mint itthon, a Tisza-parti, dél-magyarországi városban. Az idén 40 éves Szegedi Ifjúsági Napok az utóbbi években keményen belehúzott, és egyre inkább kezd újra tényezővé válni a hazai fesztiválok sorában. A helyszín az Újszegedi Partfürdő lesz, ahol olyanok teszik tiszteletüket, mint a tavasszal a PeCsában már megfordult Morcheeba, a Within Temptation, a Backyard Babies, a Tündérground, a Russkaja, a Mattafix, Dieselboy, a Phats & Small, Temper D, az MC SirReallel felálló Folkfree és még egy csomó hazai alakulat. A bérlet elővételben 10 500, a helyszínen 12 500 Ft, míg a napijegy 4000 és 5000 Ft lesz.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor