Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat

Borsarok – Szamorodni
2008-30. szám / Geönczeöl Attila

Van egy borfajta a tokaji borvidéken, melyről mostanában nem sok szó esik. A száraz szamorodni ugyanis nem tartozik a divatos fajták közé.
Hogy ennek mi az oka? Oxidatív, nehezen érthető stílusban készül, magas, erőteljes a savtartalma, illata pedig nem a népszerű gyümölcsös vonalat követi. Emiatt elsősorban a borértők, ínyencek itala, ez a szűk kör azonban egy-egy kiemelkedő tételért rajongani tud. A Sajgó Pincészet 1996-os tokaji száraz szamorodnija, mely több hazai és nemzetközi elismerést is besöpört, mintapéldája a borfajtának. Hagyományos tokaji („gönci”) hordókban, élesztőhártya alatt, hosszú éveken át érlelődött. Illata intenzív, gazdag, gombára, bőrökre, mazsolára emlékeztet, mindez gyönyörű palackbukéval, érettséggel társulva. Testes, összetett bor, hosszú, száraz utóízzel, markáns savtartalommal. A szamorodni az egyik legjobb aperitif-italunk, ezt a tulajdonságát mégis csak kevés helyen használják ki. Jólesik persze tartalmasabb szárnyas vagy akár sertésételek mellé is, gombával, esetleg keleties fűszerezéssel.

Beszerzés: Budai Borszalon
2020 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor