Vannak dűlőnevek, melyek hangzásából rögtön a rajtuk termett borokra próbálunk következtetni. Aztán csalódunk, ha kóstolás után az előzetes találgatás erőltetett okoskodássá silányul. A tarcali Mézes Mállyal viszont nehéz kudarcot vallani. A Royal Tokaji 1999-es évjáratú hatputtonyos, dűlőszelektált – azaz kizárólag a Mézes Mály dűlőről származó szőlőből és aszúszemekből készült – aszúja bizony magán hordozza a mézes jegyeket. Emellett aszalt kajszis, mazsolás aromák és a nagyon elegáns, visszafogott hordós érlelés fűszeres-vaníliás hatásai érződnek. Már a színével belopja magát kóstolójának szívébe: narancsba hajló, élénk, közepesen mély aranysárga árnyalatokban játszadozik. A legnagyobb élmény azonban kóstoláskor ér bennünket. Ezernyi, a száj minden ízlelőbimbóját csiklandozó ízek, vibráló, citromot-narancsot idéző savak és hozzájuk igazodó, harmonikus édesség. A bor egyszerre friss és érlelt hatású, valószínűleg évtizedekig eltartható, ám nem érdemes addig várni. Mindenképpen adjuk meg a módját, ha kinyitunk egy palackkal. A klasszikus aszú-társ, a valamilyen különleges módon elkészített – hogy stílusosak legyünk, mondjuk aszús-mézes –libamáj mellett érlelt kéksajtok, vagy mesterien komponált gyümölcsös sütemények tehetik feledhetetlenné a találkozást.
|