Hányas vagy? Harmincas? Húszas? Netán tizenötös? Az IKEA-ban húsgombócban mérik az embert, a svéd konyha e gömbölyű nevezetességében, amiből akár harmincat is beebédelhetünk, ha vagyunk olyan merészek, hogy a családi adagot választjuk. Ezt egyébként szemrebbenés nélkül megtehetjük, a bútoráruház svéd luxusmenzáján ugyanis a tízes kifejezetten kis adagnak, a tizenötös pedig erős bemelegítésnek számít, s csak ha elértük a húsz darabot, akkor várhatunk némi elismerést környezetünktől.
Persze eddig is el kell valahogy jutni, hisz nem úgy van az, hogy csak úgy fogjuk magunkat, és az utcáról benyitunk a gombócdába. Jól megérdemelt ebédünkhöz az út bútorországon keresztül vezet, és az átkelés bizony számos viszontagsággal jár. A helyes utat nemcsak az áruházi turistajelzések, hanem az éttermi újdonságok úton-útfélen elhelyezett plakátjai is jelzik, így már az alagsorban szembetalálhatjuk magunkat a svéd csirkés rizstálat alakító ételmodell fotójával.
Vonzó a mellette reklámozott Billy Polc is, de ebédre, ha lehet, mégis az előbbit választanánk. Dönteni szerencsére még nem kell, a vásárlás veszélye azonban folyamatosan fenyeget, mivel az étteremig végig kell járni a különböző osztályokon átvezető labirintust. Útban a svéd húsgolyók felé csak úgy záporoznak a jó hírek: egy szobát már 139 ezerért is berendezhetünk, de egy komplett konyháért sem kell 147 ezernél sokkal többet kifizetni.
A legjobb befektetés azonban mégiscsak az IKEA saját kirakatkonyhája, ahol helyben készült svéd különlegességeket kínálnak kóstolóba a tömegeknek. A csipkebogyóleves és az egreslekvár vélhetően többet tesz a svéd-magyar barátságért, mintha jelentős árengedményt hirdetnének a konyharuha-osztályon vagy a képkeretek szekciójában.
Ugyanez elmondható az étterem szinte teljes kínálatáról is, hisz hol máshol kaphatnunk friss és bőséges ráksalátát, valamint svéd marinált lazacot, ráadásul olyan áron, hogy a következő heti konyhapénzt sem kell feláldozni. Maga az étterem, annak is az önkiszolgáló fele, leginkább egy makulátlan tisztaságú laborhoz hasonlít, ahol ételkísérleteket végeznek. A kísérlet pedig jól sikerült, a tejszínes barnamártással nyakon öntött gombócok (maradjunk köztünk, a tízdarabosat rendeltük meg) hozzák a formájukat, a svéd kék áfonyás sajttorta viszont még az erős mezőnyből is kiemelkedik ízbéli harmóniájával. |