Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat

IKEA Restaurant & Café
2007-. szám / Köves Gábor

Hányas vagy? Harmincas? Húszas? Netán tizenötös?
Az IKEA-ban húsgombócban mérik az embert, a svéd konyha e gömbölyű nevezetességében, amiből akár harmincat is beebédelhetünk, ha vagyunk olyan merészek, hogy a családi adagot választjuk. Ezt egyébként szemrebbenés nélkül megtehetjük, a bútoráruház svéd luxusmenzáján ugyanis a tízes kifejezetten kis adagnak, a tizenötös pedig erős bemelegítésnek számít, s csak ha elértük a húsz darabot, akkor várhatunk némi elismerést környezetünktől.

Persze eddig is el kell valahogy jutni, hisz nem úgy van az, hogy csak úgy fogjuk magunkat, és az utcáról benyitunk a gombócdába. Jól megérdemelt ebédünkhöz az út bútorországon keresztül vezet, és az átkelés bizony számos viszontagsággal jár. A helyes utat nemcsak az áruházi turistajelzések, hanem az éttermi újdonságok úton-útfélen elhelyezett plakátjai is jelzik, így már az alagsorban szembetalálhatjuk magunkat a svéd csirkés rizstálat alakító ételmodell fotójával.

Vonzó a mellette reklámozott Billy Polc is, de ebédre, ha lehet, mégis az előbbit választanánk. Dönteni szerencsére még nem kell, a vásárlás veszélye azonban folyamatosan fenyeget, mivel az étteremig végig kell járni a különböző osztályokon átvezető labirintust. Útban a svéd húsgolyók felé csak úgy záporoznak a jó hírek: egy szobát már 139 ezerért is berendezhetünk, de egy komplett konyháért sem kell 147 ezernél sokkal többet kifizetni.

A legjobb befektetés azonban mégiscsak az IKEA saját kirakatkonyhája, ahol helyben készült svéd különlegességeket kínálnak kóstolóba a tömegeknek. A csipkebogyóleves és az egreslekvár vélhetően többet tesz a svéd-magyar barátságért, mintha jelentős árengedményt hirdetnének a konyharuha-osztályon vagy a képkeretek szekciójában.

Ugyanez elmondható az étterem szinte teljes kínálatáról is, hisz hol máshol kaphatnunk friss és bőséges ráksalátát, valamint svéd marinált lazacot, ráadásul olyan áron, hogy a következő heti konyhapénzt sem kell feláldozni. Maga az étterem, annak is az önkiszolgáló fele, leginkább egy makulátlan tisztaságú laborhoz hasonlít, ahol ételkísérleteket végeznek. A kísérlet pedig jól sikerült, a tejszínes barnamártással nyakon öntött gombócok (maradjunk köztünk, a tízdarabosat rendeltük meg) hozzák a formájukat, a svéd kék áfonyás sajttorta viszont még az erős mezőnyből is kiemelkedik ízbéli harmóniájával.
hirdetés



IKEA Budapest
XIV., Őrs vezér tere
9.30–22.00
Húsgolyó: 595–1490 Ft
Ebédjegy: 2750 Ft
Napi menü: 550 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor