Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csinos szülésznő dadával és mamával
2008-33. szám / Bóta Gábor

Takács Katalin a dajkát alakítja a Rómeó és Júlia sajátos, operát, prózát és balettet ötvöző változatában
a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon (augusztus 15-én) és Egerben. De csinos szülésznőként is láthatjuk az Állomás című sorozatban, a Duna TV-ben.

Másodszor játszod a dajkát…

T. K.: Ez belefér egy színésznő életébe, de májusban még az Új Színházban voltam dajka, és most rögtön belecsöppentem egy másik előadásba. Ez azért rengeteg nehézséggel jár.

Nyilván mások a szituációk és más fordításokat is használtok, és ettől netán összezavarodsz.

T. K.: Igen, és be is csempésztem az Új Színházban használt Varró Dániel-fordítást, a most alkalmazott Mészöly Dezső-fordításba. Ezt azért is tehetem meg, mert nem az egész Gounod-operát éneklik végig, de Shakespeare mondataiból végképp viszonylag kevés hangzik el, mi inkább összefoglaljuk a cselekményt. Csizmadia Tibor rendező koncepciója pedig más a dadáról, mint amilyen Alföldi Róberté volt. Az Új Színházban keményebb, visszafogottabb, szemlélődőbb, intellektuálisabb dada voltam, míg most jobban megmutatkozik a dada felelőssége, ahogy elhallgat dolgokat, vagy ahogy kiszolgálja Júlia szüleit.

Te nem énekelsz?

T. K.: Szerencséjére a nézőknek, nem. Lesz minden, ami az operákban lenni szokott, kórus, balett, tánc, de én nem fakadok dalra. Csodálom viszont az operistákat, hogy milyen gyönyörűen énekelnek.

Gyulán is volt bemutatód ezen a nyáron, Hunyady Sándor Júliusi éjszaka című vígjátékában játszottál, az előadást majd az Új Színházban is láthatjuk…

T. K.: Egy olyan éjszakáról szól ez a darab, amelyen egy ifjú pár tagjai eljegyzik egymást. Mindenféle bolond dolgok történnek, és megváltozik az életük. Én ezúttal nem dadát, hanem anyát játszom, aki aggódik a lányáért. Nem egy nagy szerep. Most ezek a dadák meg mamák következnek.

Ez bánt téged?

T. K.: Ezek a szerepek jönnek, bár az idén játszottam még Phaedrát is.

Már többen szóba hozták, hogy egykor a Radnóti Színházban kitalálták, hogy mit kellene rád osztani, az Új Színházban ez inkább csak adódik.

T. K.: A Phaedra azért nem sorolható ezek közé, és a következő évadban is két új, jó szerepem lesz.

Azért szoktál olyanokat mondani, hogy mégiscsak fontos lenne a színházban két állandó rendező, akik figyelemmel kísérik, hogy a színészek hol tartanak, éppen mit érdemes rájuk osztani.
hirdetés

T. K.: Változatlanul ez a véleményem. Ez igencsak lényeges lenne.

Szerinted miért nincs így?

T. K.: Ezt nem tudom, valahogy nem így adódott, pedig hozzátartozna a színház műhely jellegéhez. A színésznek és a színháznak is jó, ha odafigyelnek rá.

Neked viszont most a teljes magyar színházra kell figyelned, hiszen az NKA színházi kuratóriumának az elnöke lettél.

T. K.: Nyolcan döntünk a különböző pályázatokról. A kuratórium tagja vagyok már negyedik éve, és még egy évig maradok, most, hogy elnök lettem.

A színházak dotációjának egészen elenyésző részét osztjátok el, ezt helytelenítem is.

T. K.: Általában 380 millió forintot osztunk el, jó lenne persze, ha többre lenne lehetőségünk.

Nyilván vannak olyanok, akik azért utálnak, mert nem kaptak pénzt.

T. K.: Mindig mindenkire lehet mutogatni, kétévenként új emberek kerülnek a kuratóriumba, és igazíthatnak az addigi véleményeken. De ezen kívül is heves viták vannak. Próbálunk felelősségteljesen és a minőség alapján dönteni, de természetesen valaki mindig megsértődik. Hiszen ezt a kevés pénzt vagy elosztjuk igen csekély összegekre, vagy igyekszünk annyit adni, amennyiből már tényleg lehet valami érdemlegeset csinálni, netán megmentjük vele egy-egy színházi csoport életét.

Nyilván attól vált a helyzet még kiélezettebbé, hogy többek számára a kuratóriumi támogatás élet-halál kérdése lehet.

T. K.: Igen, úgy emelkednek az árak, és olyan elvonások vannak, hogy lesznek, akik nem tudnak majd tovább dolgozni.

Neked pedig jönnek a mama-, dada-szerepek és társaik?

T. K.: Természetes, hogy már ezek jönnek, de most például egy valódi, csinos szülésznőt fogok játszani a Duna Tv Állomás című sorozatában.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor