Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Dennis Quaid
2008-33. szám / Fordította: KG

Az amerikai elnök testőrét alakítja. Kapott tippeket a titkosszolgálattól?
D. Q.: Könnyű dolgom volt, mert volt velünk egy ex-titkosszolgálatos fickó, aki aktív korában az elnököt kísérő konvojban dolgozott. A forgatás előtt három hétig vele gyakoroltunk. Nagyon sok olyan helyzetet eljátszottunk, amikor az ügynöknek nagy tömegben kell védelmet biztosítania. Tévedés, hogy abból áll a testőr dolga, hogy árnyékként követi az elnököt, és ha valami történik, akár a testével is fedezi. Komoly csapatmunka ez, akárcsak a futballban, mindenkinek megvan a maga posztja, és arra az esetre is kidolgozott stratégiával kell rendelkezni, ha valami nem a tervek szerint alakul.

A film végi autós üldözést is alaposan begyakorolták?

D. Q.: Be kell, hogy valljam, nem mindig én ültem a volánnál, ebbe se a biztosítótársaság, se a rendezőnk nem ment volna bele. Az ütközésekről le voltam tiltva, de azért épp elégszer vezethettem. Mondhatom, elég nagy tapasztalatom van az autós kaszkadőrakciók terén, már a Breaking Away című filmemben is csináltam ilyesmit (Quaid egy 1979-es filmjéről van szó – a szerk.), amikor 40 mérföld per órás sebességgel mentem rükvercben. Talán nem kéne elmondanom, de most már mindegy… szóval néha megesett, hogy fogtam a bérelt autót, kimentem egy elhagyatott parkolóba, és 180 fokos fordulatokkal szórakoztattam magam. Nem nagy kunszt, mindenkinek megy, de uralni is az autót, az már egy fokkal nehezebb. Dobozokat állítottunk fel, ezek jelképezték az embereket és az épületeket, ezeket nem szabadott érinteni, miközben 40 mérföldes sebességgel rátapostál a fékre, és kipördültél. Eleinte még beleütköztem a dobozokba, de aztán egyre jobban ment. Szóval jobb, ha bekötöd magad, ha én vezetek.

Át tudta érezni az önfeláldozásnak azt a szintjét, amikor valaki a pisztolygolyó elé veti magát?

D. Q.: Nagyon kemény gyakorlás áll e mögött, hiszen a testőrnek meg kell tanulnia az ösztönei ellenében cselekedni. Mikor kitör a pánik és mindenki hasra vágódik, ő azt tanulta, hogy maradjon állva. Ha megnézik a Reagan elleni merénylet felvételét, ugyanezt látják: Hinckley épphogy tüzelt, és a testőrök máris reagáltak. Azonnal betuszkolták az elnököt a kocsiba, mindeközben pedig egy másik fickó, aki végül felfogta a lövést, minél jobban kiegyenesedett, hogy a testével is védelmet nyújtson. Jól látható, hogy a közelben álló rendőrök és mindenki más is azonnal lebukott, ami rendjén is van, hiszen ez a természetes reakció egy ilyen helyzetben.
hirdetés

Kapott fegyveres kiképzést is?

D. Q.: Egy texasinak fegyveres kiképzés?! Nálunk mindenki ért a fegyverekhez. Nem vagyok egy nagy céllövő, de szerencsére nem is szorulok rá.

Még mindig fellép The Sharks nevű bandájával?

D. Q.: Négy mozit forgattam egymás után, semmi időm nem maradt a zenélésre. A Katrina hurrikán áldozatainak javára rendezett segélykoncerten játszottunk együtt utoljára, azóta csönd van. Ikreim születtek, minél több időt akartam a családdal tölteni.


Az interjúért köszönet a Fórum Home Entertainmentnek

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor