Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Együtt a csapat!
2008-32. szám / WG

A Kowalsky meg a Vega ugyan még csak 4 és fél éve létező zenekar, mégis már a negyedik albumukat (Szemen szedett igazság a címe) adják ki,
ami páratlan lelkesedésről és irigylésre méltó munkatempóról tanúskodik. A névadó s egyben zenekarvezető Kowalskyval beszélgettem.

Sok zenekar igyekezett még annyival a fesztiválszezon előtt kiadni a lemezét, hogy aztán az hozza magával a meghívásokat. A tiétek most jelenik meg, amikor már javában folynak az események. Szerencsés ez?
K.: Ebből a szempontból nem számít annyira, mikor jelenik meg a lemez. Eleve ahogy elkészültünk vele – áprilisban végeztünk –, szinte azonnal felkerült az internetre, simán le lehetett tölteni, és sokan meg is tették ezt, gondolom. Eredetileg egyébként májusban jött volna ki, de aztán tolódott pár dolog miatt, közbejött ez-az, így sikerült. Hála az égnek, mi már egy olyan zenekarnak számítunk, amelyiknek nem kell külön promóciót csapni azzal, hogy új lemezünk van, e nélkül is kapunk meghívást eleget. Bár még csak 4 és fél éve létezünk, de köztudott, hogy erős koncertbanda vagyunk.

Manapság újra egy igen fontos értékmérőjük lett a zenekaroknak, hogy milyen koncertet produkálnak…
K.: Ha ez megy, ha egy zenekar sokat lép fel, és jó koncerteket ad, akkor a nevét széles körben megismerik. De ez még nem elég. Nagyon hasznos a folyamatos jelenlét is az egyéb fórumokon, különben gyorsan elfelejtenek. Nekünk ugyanolyan fontos, hogy klipjeink legyenek, mint az, hogy sok jó koncertet adjunk.

A zenekarok egy része nem nagyon változtat a kezdeti stílusán, biztosra megy, míg mások lemezről lemezre mindig változtatnak, legalább egy picit. Ti melyik csoportba tartoztok?
K.: Hangzásbeli, hangszerelésbeli újításaink mindig vannak. De nagyon szerencsések vagyunk, mert eleve egy olyan műfajban zenélünk, amiben tökéletesen megfér egymással a jazz, a blues, a rock, a hiphop és még nagyon sok minden. Alapvetően elég változatosak a lemezeink. Népzenei elemeket is használunk, és nemcsak a magyart. Azt mondhatom, kis túlzással élve, hogy bármit csinálunk, sosem meglepő. Folyamatos kapcsolatban állunk a szélesebb körű baráti közösségünkkel – szándékosan nem rajongókat mondok – a honlapunkon keresztül, velük mindig megosztjuk az új dalokat, meghallgatjuk a véleményüket. A friss klipszám, a Jövünk, mint a hunok kapcsán sem szólt ránk senki azért, mert ezúttal, hangsúlyosan, egy magyar népzenei elemre épül a dal.

Nemcsak stílus terén jellemzi változatosság a lemezeiteket, de sokféle hangszert is használtok. Ezeken ti játszotok, vagy külsőst hívtok a feladatra?
K.: Mindig hívunk közreműködőket, az új lemezen is van belőlük pár, a stúdióban mi egy többzenészes produkció vagyunk. Úgy működik a dolog, hogy a számokat hármasban – Nemes Csabi, Dajka Krisztián és szerény személyem – megírjuk a stúdióban, ahol sok mindent már fel is veszünk (akusztikus gitár, groove-alapok). Aztán jön mindenki a saját hangszerével. És amikor ez is megvan, akkor következnek a közreműködők. Az új albumon is vannak néhányan, például Gáspár Álmos (Kormorán) hegedült, Pribojszki Matyi pedig herflizett. Koncertekre ők viszont már nem jönnek velünk.
hirdetés


Az új albumnak kettős lemezbemutatója lesz: előbb október 10-én Debrecenben, a Lovardában, majd 24-én, Budapesten a Petőfi Csarnokban léptek fel. Lesz a kettő között különbség?
K.: Vajda Péter lett az új dobosunk, aki debreceni, így kettőre nőtt a zenekarban a hajdúságiak száma, merthogy a gyerekkoromat én is ott töltöttem. De eddig is úgy jártunk Debrecenbe, mintha hazamennénk, olyan meleg szívvel fogadnak ott mindig bennünket. Azt gondoltuk, érdemes és figyelmes dolog, ha ott is tartunk egy lemezbemutatót. Ugyanaz a buli lesz Debrecenben is, mint Budapesten. Aztán ebből a dupla lemezbemutatósdiból szeretnénk hagyományt teremteni.

Turnézni fogtok a lemezzel?
K.: Nagy turnét nem tervezünk, mert úgyis folyamatosan koncertezünk mindenfelé. De majd ősszel megnézzük, hogy áll a lemez, s ha jól, meg találunk támogatót is hozzá, akkor a PeCsa meg Debrecen mellett 4-5 nagyobb városba lehet, hogy még elvisszük a bulit.

Az üzenet nálatok mindig fontos, de sosem vagytok szájbarágósak vagy tolakodóak vele. Mi a vezérgondolat?
K.: Összetartó erő próbálunk lenni. Legalább azok között, akiket megmozgatunk, s nemcsak a szövegeinkkel, hanem a honlapunkon a Zenekar ajánlásai topicban található, különféle hangvételű (komoly vagy vicces) szövegekkel, képekkel, filmekkel is. Ezek olyan, a korunkat meghatározó társadalmi és kulturális problémákat érintenek, amik bennünket érdekelnek, amiket fontosnak tartunk. De az összetartozás, az összefogás fontossága számunkra az első.

A Kowalsky és a Vega akkor ezek szerint egy családias zenekar?
K.: Abszolút mértékben. Ez egy szoros, jól és olajozottan működő közösség, amiben mindenki tudja, mi a feladata, és mindent meg is tesz érte. Ebből építkezünk egyénileg és közösen is, belőlünk pedig a szélesen vett baráti közösségünk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor