Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 4., szombat
Mónika, Flórián

 
 
Nyomtatható változat
Neil Gaiman
Csillagpor
2007-. szám

4
Szeretem az ilyen összecsengéseket, amikor egyszerre kerül a boltok polcaira egy könyv, illetve mozikba a belőle készült film.


Ilyenkor össze lehet vetni, mennyire sikerült visszaadni képekkel a szavak erejét és súlyát. A Csillagpor esetében nem volt könnyű dolga a filmeseknek.
Neil Gaiman felnőtteknek szóló fantasy meséje ugyanis csak látszólag egyszerű eset, valójában nehéz fogást, egészen pontosan látványosságot találni rajta. A Hollandiában született, Angliában szocializálódott, jelenleg pedig az Egyesült Államokban élő író műve meseszerű vidéken játszódik és sokféle teremtményről esik szó, ám azok nem nagyon jelennek meg benne. A legextrémebb figura például egy unikornis. A gyűrűk urához szoktatott közönség azonban trollt akar látni, minden bizonnyal, na és beszélő fát, bár ez utóbbit a Csillagporból is kapnak. De maradjunk az olvasóknál. Ők ugyanis, ha a moziba járók nem is lesznek maximálisan elégedettek, nagyon jól fognak járni.
Gaiman 1999-ben megjelent regénye, annak minden meseszerűsége ellenére is, elsősorban a felnőtt olvasóknak készült. A főhőse Tristran Thorn, egy jó szándékú, félig ember, félig tünde fiatalember. A való világ határán, Falva falvában él, amelynek szélén húzódik az a fal, aminek másik oldala már a mesék, a csodák és a varázslatok világa, a tündék birodalma. Kilencévente vásárt rendeznek a falu határában, ilyenkor találkoznak egymással emberek és nem-emberek. Két ilyen vásár között eltelő kilenc esztendő története a könyv.
A serdülőkorban járó Tristran egyik nap szerelmet vall szíve választottjának, ám a lánynak ő semmit nem jelent, és így lerázza azzal a fiút, hogy az övé lesz, ha elhozza neki a tündék földjéről azt a csillagot, amit aznap este láttak aláhullani az égből. Tristran azonnal felkerekedik, és útnak indul. Ám ugyanekkor még ketten tesznek ugyanígy: három lovag, akik királyságuk kulcsát keresik a csillagnál, és egy vén boszorkány, aki a csillag szívének elfogyasztásától várja megfiatalodását. És hogy hogyan lehet egy csillagnak szíve? Mert a Földre hullva emberformát ölt, egészen pontosan egy lány alakját veszi fel. Tristran rá is talál a lányra, becserkészi, és fogságba ejti, majd elindul vele hazafelé. Ám útközben megszökik tőle, ami bonyodalmak sorát indítja el. Végül persze a gonoszok megbűnhődnek, a jók pedig megérdemelt jutalomban részesülnek. Tristran, ha nem is könyv eleji szerelme kezét, de a csillagét elnyeri, és visszatér vele a mesék világába, egyfelől, mert egy csillag nem élhet az emberek között, másfelől pedig mert kiderül a fiú királyi származása, ami persze egy trónnal jár együtt.
hirdetés

Gaiman könyve nemcsak remek stílusban és pompás humorral van elővezetve, de van még egy szimpatikus vonása. Azt mondja a szerző, hiába a mesék világában játszódik a könyve, az ott élőknek is megvannak az emberihez hasonló gyarlóságaik. Nemcsak szeretni tudnak, de gyűlölni is, s nemcsak segítenek, de ha úgy alakul, akkor gondolkodás nélkül ártanak is. Úgyhogy jutott a regénybe egy röpke szexjelenet, illetve egy hosszabb, egészen véres, horrorszerű trancsír is, ami olyan élményszerűen van megírva, hogy szinte halljuk az elvágott torokból szivárgó vér bugyogását. Persze azért megijedni nem kell, a Csillagpor mégiscsak egy mesekönyv, felnőtteknek.

Agave Kiadó
210 oldal, 2480 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor